Кабмін схвалив законопроект, який скасовує ведення трудових книжок на підприємствах


Кабінет Міністрів України схвалив законопроект, що скасовує обов’язкове оформлення і ведення трудових книжок на підприємствах.

Про це заявив міністр економічного розвитку й торгівлі України Айварас Абромавичус в інтерв’ю виданню «Факти і коментарі».

За його словами, йдеться не про скасування трудових книжок як документа, що підтверджує трудовий стаж людини. Йдеться про скасування їх обов'язкового ведення кадровою службою на підприємствах.

«Скасування трудових книжок істотно спростить роботу кадровиків. Усі країни через це пройшли. Ми це зробимо фактично останніми в Європі. Слідом за пострадянським В'єтнамом», – зазначив міністр.

Він також сказав, що трудова книжка є пережитком радянського минулого, особливо з впровадженням електронних реєстрів Пенсійного фонду України, податкової служби, у яких зберігаються всі відомості, необхідні для страхових виплат. І насамперед – пенсій та «лікарняних».

Так, у Пенсійному фонді, починаючи з 2000 року, ведуть персоніфіковану базу даних виплат кожної людини, яка працює. Окрім того, кілька останніх років пенсії визначають з урахуванням лише тих заробітків, що внесено до цієї бази. Тобто для призначення пенсії не потрібні довідки про зарплату.

Щодо підтвердження трудового стажу до 2000 року, коли в Україні ще не було електронної бази даних, то тут, як запевнив міністр економічного розвитку і торгівлі, записи у трудових книжках стануть у пригоді.

«Трудові книжки роздадуть людям на руки, і їх необхідно зберігати вдома разом з іншими важливими документами. І в разі необхідності підтвердити свій стаж до початку впровадження реєстрів, тобто до 2000 року, трудова книжка стане у пригоді», – пояснив Айварас Абромавичус.

Він додав, що на підприємствах працівники кадрової служби й надалі вноситимуть до реєстру дані про прийом і звільнення працівників, про їхні посади, соціальні відрахування тощо.

Окрім того, за підрахунками Міністерства економічного розвитку і торгівлі, скасування трудових книжок принесе українським підприємствам близько півмільярда гривень економії, з яких 300 млн грн витрачали на адміністрування книжок, а близько 200 млн грн – на їхнє зберігання.