Кандидат на посаду голови Ланчина Василь Яремин: Починаємо зміни з села


Василь Яремин – кандидат на посаду селищного голови Ланчинської ОТГ від партії «Голос».

У розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо Яремин розповів, чому йде на посаду голови, які проблеми є у громаді, як їх можна вирішити, та як планує розвивати ОТГ.

-          Пане Василю, розкажіть про себе. Чому вирішили балотуватися на посаду голови?

Після закінчення Ланчинської школи і університету нафти і газу поїхав в Донецьк. Там прожив 29 років, мав свій бізнес, був членом «Просвіти», разом із українською громадою збудували дві церкви УГКЦ, почали будувати третю, але не встигли. Після окупації довелося виїхати з Донецька і повернутися на малу батьківщину. Мене затримали чеченці і висунули свої умови. Ми з сім’єю за дві години зібралися, залишили всі речі, будинок, квартиру в центрі… Думав що їдемо на місяць-два, а вийшло на 6 років.

Перш ніж балотуватися на посаду голови я все добре обдумав. Я добре знаю обов’язки голови і готовий до цього. Мені приємно, що я йду від партії «Голос» - єдиної парламентської сили, яка не має у складі олігархів. За допомогою цих молодих політиків ми зможемо щось змінити і починаємо зміни з села. Зробимо тут – зробимо і в країні.

Спонукало мене балотуватися й те, що навколо процвітає корупція, кумівство і ніхто не хоче нічого змінювати. Моя нова команда все змінить і зробить так, як буде краще народу а не окремим сімейним кланам. Раніше як було? Хто б не прийшов до влади думали тільки про себе. Дивиться «неправильно» заправка стоїть і приватизував її на своїх родичів. В селі люди тяжко працюють, їздять на заробітки, а найбагатший – голова, бо він при владі. Тому головне завдання, яке я ставлю перед своєю командою – знищити кумівство і корупцію. За мною йдуть медики, вчителі, підприємці. Я переконаний, що впораюся і відчуваю велику відповідальність перед людьми, які віддадуть за мене свій голос.    

-          Розкажіть про свої перші п’ять кроків на посаді голови громади.

Першим кроком буде підбір команди, яка не була замішана у якихось схемах. Я хочу усунути від влади тих, хто займається корупцією і кумівством.

Другий крок – набрати команду з хлопців і дівчат, які готові до змін, готові працювати на благо людей. Адже, якщо людина звернулась у селищну раду, то саме селищна рада має допомогти їй, а не відправляти кудись.

Третій крок – дороги загального користування, які мають мати свої межі і бути надійні. Нещодавно їхав у Середній майдан і Глинки. Там легковою машиною практично нереально проїхати. Так, це сільські дороги, але ж люди ними користуються. Тому ми маємо їх ремонтувати, щоб був проїзд.

Четвертий крок стосується транспортного сполучення. У нас в громаді на сьогодні немає муніципального громадського транспорту. Тож людина з пільгами не може скористатися безкоштовним проїздом. Окрім того, я хочу зробити маршрут Глинки - Середній майдан – Вишнівці – Ланчин – Добротів.

П’ятий крок – вирішення проблеми зі збором та вивозом сміття. Можливо вдасться скасувати плату за вивіз сміття для мешканців громади, або хоча б зменшити її. Адже в громаді є сміттєвоз і думаю можна буде знайти гроші на ці послуги.

-          Під час паводку в червні цього року Ланчин постраждав чи не найбільше в області. Чи отримали мешканці компенсацію? Чи можна було запобігти таким наслідкам?

Надзвичайні ситуації у нас постійно мають місце, адже Ланчин є гірською місциною. Тож я ставлю перед собою завдання - добитися статусу гірського населеного пункту для ланчинських людей. Сусідні Добротів чи Красна мають статус гірських, а наше селище - немає.

Що ж стосується компенсацій і ліквідації наслідків паводку, то після візиту президента місцева влада нічого не робила. Тільки коли приїхав нардеп Ярослав Юрчишин, заступник голови комітету по боротьбі з корупцією і люди розказали йому, що така ситуація, за два тижні вже робились і дороги і габіони і все решту. Якщо б не приїхав то все так і було б.

Людям все замулило: городи, подвір’я, машини, а представник влади прийшов і каже: «Іване, відшкодовуємо лише за будинок, а все решту твої проблеми». Не можна ж людей залишати напризволяще. Адже окрім держбюджету є й місцевий бюджет, фонд надзвичайних ситуацій, який можна використати на допомогу людям, які постраждали.

Втім, я переконаний, що ситуацію з компенсаціями ще можна виправити. Люди скаржаться, що дуже багато несправедливості у виплаті коштів. Я говорив з головою ОДА і він каже, що люди ще можуть отримати свою компенсацію.

Також, я вважаю, що надзвичайна ситуація, яка у нас склалася - це недолік влади. Є посада в селищній раді людини, яка відповідає за надзвичайні ситуації і має працювати на випередження. Повинен бути якийсь план з попередження таких надзвичайних ситуацій, проводитись заходи.

-          Які найнагальніші проблеми є в громаді?

Найгостріші проблеми такі як і більшості громад - транспортне сполучення, дороги, об’єкти соціально-культурної сфери. Наприклад, у Ланчині, яке є селищем міського типу, досі немає кінотеатру. Також є проблеми зі школами в Ланчині і Добротові, які треба негайно вирішувати.

-          Який потенціал має громада. З чого плануєте поповнювати бюджет ОТГ?

Інвестору можна все запропонувати. В нас колись був санаторій, лікарня, але зараз вони занепали. Треба влити в них кошти, щоб відновити і використовувати для медичного туризму. Також я переконаний, що потрібно максимально використовувати міжнародні гранти, щоб покращити добробут мешканців. Оскільки Ланчин – це ворота Карпат, ми можемо отримувати значні кошти в бюджет від зеленого туризму.

Втім, зараз головне привести владу, яка забуде що таке кумівство і корупція. Тільки тоді буде розвиток громади, а збагачення кількох сімей.

-          Як плануєте вирішувати проблему з працевлаштування людей. Як можна залишити молодь і спеціалістів в громаді?

Я до влади йду з потужною командою і мене підтримують бізнесмени, які створюють робочі місця і працюють на розвиток громади. Ми будемо сприяти бізнесу, який наповнює бюджет ОТГ і дає роботу мешканцям: зменшувати податковий тиск та всяко підтримувати. Ми зробимо все, щоб молодь і спеціалісти залишалися тут, а не їхали шукати кращої долі. У нашої команди є покроковий план, як і що робити. Якщо ми впораємося з першим кроком - подоланням корупції і кумівством, зможемо рухатися далі.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!