"Карпатнафтохім" готовий поставляти медичний кисень у лікарні Прикарпаття


"Карпатнафтохім" виробляє рідкий кисень, який останнім часом використовувався лише для виробничих потреб підприємства.

Втім, раніше його успішно застосовували в медичних установах, зокрема і в лікарні Калуша, що в житловому масиві Підгірки. Але коли з’явилися нові виробники цього медичного препарату, потреба в кисню калуського підприємства ставала все меншою. З часом змінилися й умови ринку, а тому калуські хіміки припинили його реалізацію як медичного препарату. Втім, через пандемію коронавірусу у ньому знову виникла потреба. Про це «Нафтохімік Калуш» розповів заступник генерального директора ТОВ «Карпатнафохім» Ярема Рудик.

Та відразу відновити поставку цього продукту лікарням не вдалося. 

"Хоча наш кисень за всіма своїми показниками відповідає необхідним нормам, але для його використання як медичного препарату ми мали виконати певні організаційно-правові вимоги. Найперше слід було отримати ліцензію на виробництво рідкого кисню, як медичного препарату. А цей процес, як з’ясувалося, досить тривалий і копіткий. Аби виконати всі вимоги ми прийняли на роботу фармацевта, надали аналізи нашої продукції, необхідну інформацію про обладнання, де вона виробляється, й виконали ряд інших заходів. Загалом процес реєстрації тривав близько 120 календарних днів. Але вже сьогодні він завершився і підприємство може забезпечувати лікарні нашого краю цим справді нині дефіцитним медичним препаратом", - зауважив Ярема Рудик.

Відтак, на перешкоді стоїть лише питання доставки кисню в медзаклади. Та над цією проблемою вже працюють в облдержадміністрації. Адже для доставки необхідний спеціальний автотранспорт, якого в підприємства немає. Окрім того, потрібні резервуари для його зберігання у медичних закладах.

"Та буквально місяць тому «КАРПАТНАФТОХІМ» придбав для цієї лікарні кріогенну кисневу станцію місткістю більше трьох тисяч літрів, що дозволить безперебійно забезпечувати киснем відділення лікарні протягом 4-5 днів. Аналогічні власні кисневі установки є в лікарнях Рожнятова та Городенки, що дозволяє поставляти туди наш кисень, коли, звичайно, буде вирішене питання його доставки", - каже заступник гендиректора. 

Як відзначив Ярема Рудик, зараз підприємство має запас рідкого кисню в обсязі 92 тонн. Та ці цифри можна збільшити. 

За словами начальника цеху розділення повітря Михайла Кизимишина, в середньому без впливу на виробничі процеси установка може виробляти 160-180 тонн кисню в місяць. Потреба області в місяць - близько 400 тонн. 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!