Хто в Івано-Франківську перевіряє лічильники води та навіщо це робити


У середньому щомісяця один франківець використовує три метри кубічних води. Втім, якщо вчасно не повіряти лічильники холодної води, то мешканців переводять на затвердженні норми, а це у свою чергу збільшує нарахування.

Про це у розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо розповів начальник управління обліку та реалізації послуг КП «Водоекотехпром» Олександр Перестюк.

За його словами, повірку лічильників води проводять раз на чотири роки або з періодичністю, яка зазначена в паспорті пристрою.

«Мешканці повинні розуміти, що перед тим, як нести лічильник на повірку їм повинне прийти повідомлення. Його надсилають його не один раз, а тричі за пів року. Далі частота збільшується. Після року від першого повідомлення, якщо лічильник так і не перевірили споживання води переводять на норми. Їх затверджують кожні три роки. Там окремо розписаний розрахунок на квартири з автономним опаленням, квартири з централізованим опаленням, окремо для квартир, де є гаряча вода, гуртожитки та інше», - розповідає Перестюк.

Повіряє лічильники, на території Водоекотехпрому, двічі на тиждень – у середу та п’ятницю в Івано-Франківську Держстандартметрологія. Коштує це 60 гривень. Крім того, зараз на ринку з’явились приватні структури, які мають дозволи з Києва на такі роботи.

Тим, хто хоче зняти, а потім встановити лічильник сам спочатку треба зателефонувати до водоканалу та повідомити про це. Якщо до абонента немає жодних зауважень він може самостійно зірвати пломбу. Її потрібно приносити у "Водоекотехпром" разом із лічильником. Після повірки контролер приходить та перепломбовує заново.

«Якщо ж є якісь порушення, підозріло мале споживання води чи давно подавались показники до людей відправляють контролера, який має зафіксувати та скласти акт про те, що мешканці самі зривали пломбу та знімали лічильник», - пояснює комунальник.

Водночас тим, хто не може самотужки зняти лічильник, а потім і самостійно встановити його  на допомогу прийдуть комунальники. Щоправда, за їхні послуги прийдеться доплатити. Так, демонтаж та монтаж лічильника працівниками «Водоекотехпрому» коштує 231 гривню.

Перестюк пояснює, що коли у квартирі стоять лічильники, споживання води виходить у 2 – 3 рази менше за норму.

Якщо ж лічильник не пройшов повірку комунальники радять не ремонтувати його, а купляти новий.

«Ніщо не вічне, лічильники також ламаються. Вони можуть рахувати, як у більшу так і у меншу сторону. Саме тому, їх потрібно кожні чотири роки повіряти їх. Якщо ж лічильник не пройшов повірку потрібно купити новий, адже ми їх не ремонтуємо. Ремонтує тільки завод-виробник, але легше встановити новий», - підсумовує начальник управління обліку та реалізації послуг КП «Водоекотехпром».

До теми: Сумнівна фірма від імені комунальників закликає франківців перевірити лічильники

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!


Теги: