Литовці за три дні зібрали на "Байрактар" для України 5 мільйонів євро


Та виробник ударних безпілотників, компанія Baykar, заявив, що подарує Литві Bayraktar TB2, який вона планувала купити для Збройних сил України.

"Bayraktar безплатно подарує Литві Bayraktar TB2 і просить ці кошти передати Україні як гуманітарну допомогу", - йдеться у повідомленні компанії у твітері.

Цю інформацію також підтвердив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас, пише BBC Україна.

"Це неймовірно, але Туреччина щойно погодилася віддати Байрактар, на який Литва збирала гроші, безплатно! Це дивовижно!", - написав міністр.

Він додав, що на зібрані гроші Литва купить необхідні боєприпаси для ударного безпілотника. Решта грошей також піде на підтримку України, додав міністр.

Литовці зібрали на цю покупку понад 5 мільйонів євро за три дні.

Збір коштів оголосив литовський телеведучий Андрюс Тапінас. Ця ініціатива отримала схвалення від оборонних відомств Литви і Туреччини.

"Гроші переказували не бізнесмени чи олігархи, а прості люди - вчителі, медсестри, навіть будинки людей похилого віку. Я отримав історії від дітей, які просили своїх батьків перерахувати їхні гроші з дня народження на дрон для України", - розповів ВВС журналіст.

Андрюс Тапінас і компанія Laisves TV, у якій він працює, намагається допомагати українцям з початку війни.

Зокрема, Андрюс з колегами приїжджав у Жовті води (Дніпропетровська область), щоб забрати і вивезти в Литву українців, які тікали від війни.

А два тижні тому на прохання Посольства України у Литві активісти зібрали кошти на придбання двох дронів-розвідників, які корегують артилерійський вогонь. За 16 годин їм вдалося зібрати 330 тисяч євро.

"Тоді я подумав, що можливо жарт, який гуляв інтеретом, мовляв, давайте скинемся на танк для України, містить дещицю правди", - розповів Андрюс Тапінас в коментарі "Радіо Свобода".

Журналіст пояснює, що ні він, ані будь-хто інший з активістів не можуть купувати зброю легально, тому він звернувся до міністра оборони Литви.

"Йому ця ідея дуже сподобалася. І тоді вже міністерство почало працювати з турецькою владою і виробником "Байрактарів", - каже журналіст.

Вибір впав на "Байрактар" через відносно доступну ціну і приватну компанію, яка їх виробляє, а отже - з ними можливо легше і швидше домовитися, пояснює журналіст.

"Байрактар уже легенда. Про нього пісні складають. Він вже показав себе на полі бою", - розповів Тапінас.

За його словами, будь-хто міг пожертвувати гроші, але 90% суми зібрали литовці.

"Найбільше пожертв було від 1 до 200 євро. Максимальна сума пожертви - 20 тисяч євро", - розповідає журналіст.

Ще 10% пожертв надійшло з-за кордону з близько 50 різних країн.

Збройні сили України активно використовують турецькі "Байрактари" для знищення російської техніки. Зокрема, на початку травня безпілотник знищив російський командний пункт на острові Зміїний, повідомило Оперативне командування "Південь" і виклало відео.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!