У Косові майстри розпишуть кахлі для гуцульської печі біля «Дзбана»


У місті Косів на Прикарпатті на фестивалі «Мальований дзбаник» майстри просто неба розписуватимуть кахлі для гуцульської печі, яку зводять біля Культурно-мистецького центру «Дзбан».

Про це Укрінформу розповіла координатор фестивалю, голова БО «БФ «Автентика Гуцульщини» та автор проєкту Культурно-мистецького центру «Дзбан» Марія Гринюк.

«На фестивалі «Мальований дзбаник» ми будемо з нашими керамістами розписувати кахлі до нашої гуцульської печі, яка працюватиме біля Культурно-мистецького центру «Дзбан» у дерев’яній хаті-музеї. Очікуємо близько 15 майстрів. Вони вже працюють над цим у своїх майстернях, а на фестивалі, біля Будинку культури, продовжать», – зазначила Гринюк.

За її словами, відкриття фестивалю «Мальований дзбаник» і його головні події заплановані на 26 вересня. Втім, гостей чекають на день раніше. Гринюк зауважила, що торік «Мальований дзбан» через COVID-обмеження був віртуальним. Цього року він пройде без закордонних гостей, але з майстер-класами, музичною програмою та конкурсами. Серед них – дитячий – для учнів мистецьких шкіл з ліплення маленької анімалістичної скульптури. Велику скульптуру творитимуть дорослі майстри.

«Кожен з наших гончарів буде точити одну деталь до цієї скульптури. Завдання, насправді, важкувате. Наші майстри у ХІХ столітті робили посудини анімалістичної форми. Вона нагадували баранчика, коника чи пташку. Це робили ще до нашої ери. Традиція в нас збереглася, і ми хочемо її відобразити на фестивалі. Тут ця скульптура буде монументальної форми для окраси ландшафту або інтер’єру. Майстри самі оберуть форму цієї скульптури і працюватимуть з нею на фестивалі», – зауважила координатор.

Вона додала, що біля Будинку культури у Косові фестиваль «Мальований дзбаник» проведуть востаннє. Очікують, що наступні фести будуть збирати біля мистецького центру «Дзбан», який мають завершити наступного року. Там вже зводять другий поверх, сама будівля буде триповерховою.

Як повідомляв Укрінформ, Культурно-мистецький центр «Дзбан» зведуть на території майже 0,5 га біля міста Косів. Сам центр буде у формі дзбану заввишки з триповерховий будинок. У ньому працюватиме мінікінотеатр, гончарні майстерні, конференц-зала та зали для малювання. На території КМЦ вже перенесли і зібрали давню хату, в якій працюватиме музей.

Загальний кошторис проєкту становить близько 20 млн грн.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!