На Запоріжжі 12-річна дівчинка екстрено реанімувала матір, у якої зупинилося серце


На Запоріжжі 12-річна дівчинка завдяки телефонним підказкам диспетчера клініки самостійно реанімувала матір, у якої зупинилося серце.

Про це повідомив обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини.

Так, 16 жовтня за номером 103 зателефонувала дівчинка та повідомила, що її 35-річна мати втратила свідомість і не дихає. Співробітниця оперативно-диспетчерського управління одразу направила на місце події найближчу бригаду та почала надавати рекомендації дівчинці.

Диспетчерка залишалася на зв'язку приблизно 11 хвилин та підказувала дитині, як робити серцево-легеневу реанімацію до приїзду бригади. 

Це дозволило врятувати матір. Медики після приїзду продовжили реанімацію самостійно та у важкому стані госпіталізували жінку до лікарні.

Що робити у випадку зупинки серця?

Якщо потерпілий перебуває без свідомості та не дихає, потрібно розпочати серцево-легеневу реанімацію.

Для цього необхідно виконати 30 натискань на грудну клітку глибиною не менше 5 сантиметрів (не більше 6 сантиметрів), з частотою 100 натискань (не більше 120) за хвилину.

Також бажано виконати 2 вдихи з використанням маски-клапана або дихальної маски. Якщо їх немає, штучне дихання можна не робити, а лише проводити натискання на грудну клітку. Виконання двох вдихів повинно тривати не більше 5 секунд.

Так потрібно робити до приїзду швидкої допомоги.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!