Натиснути "паузу". Як правильно вживати заморожені продукти


Більшість людей не знає, як безпечно вживати заморожені продукти, тому зростає кількість неосмисленого викидання їжі та харчових отруєнь.

Британське Агентство харчових стандартів оприлюднило результати опитування, за яким 43% людей вважають, що продукти харчування можна заморожувати тільки в день покупки, пише The Independent.

38% опитаних переконані, що небезпечно заморожувати готове м'ясо, а 36% думають, щоїжа може зіпсуватися і стати небезпечною у морозильній камері.

Усі ці думки – помилкові.

Разом із тим, третина учасників дослідження зізналися, що хотіли б розумітися більше на правилах споживання заморожених продуктів і розвіяти свої упередження щодо їхньої небезпеки.

"Їжа не обов'язково має бути заморожена в день покупки, – наголошує директор компанії фінансових послуг FSA Стів Верн. – Це можна зробити у будь-який день до виходу з терміну придатності.

Морозильник – це ніби кнопка "пауза". Після розморожування ця кнопка вимикається, тож продукти треба з'їсти протягом доби після повного розморожування".

 

Продукти в морозильній камері теоретично можуть зберігатися невизначений час. Протеякість почне знижуватися через 3-6 місяців, тож краще з'їсти їх раніше.

 

Лаура Роусвел, мікробіолог та гігієніст FSA, спростовує ідею, що заморожування знищує бактерії.

Цей процес просто деактивує їх, що забезпечує тривале зберігання продуктів у морозилці. Бактерії знову почнуть взаємодіяти після повного розморожування.

"Як правило, чим вища температура розморожування, тим активніші бактерії, тому ми рекомендуємо робити це повільно. Найкраще – ставити продукти на ніч у холодильник", – розповідає Роусвел.

Перезаморожена їжа – шкідливіша. Після першого заморожування бактерії виживають, а під час другого можуть стати небезпечними для здоров'я й спровокувати харчове отруєння".