Науковці дослідили залишки давніх сонячних святилищ на Косівщині


На Косівщині виявлені і досліджені залишки низки давніх сонячних святилищ, своєрідних скельних Археоастрономічних обсерваторій.

Це Лисина Космацька, Камінь Довбуша на г. Грегіт, Камінь Довбуша – Новаківського в Завоєлах (с. Космач), Камінь Довбуша на г. Гаршиці (с. Космач), Терношорька Лада (присілок Безулька, с. Яворів), г. Камінець (с. Снідавка), скеля Каня (Пугач) на Каменистому хребті (між м. Косів і с. Город), Лесівські та Татарівські камені на Сокільському хребті. 

Як зазначають на сторінці Національного природного парку "Гуцульщина", на них збережені артефакти (штучно зроблені речі), чи підправлені, пристосовані природні утворення – алеї, проходи, щілини, ями між скелями, зооморфні чи антропоморфні фігури, за якими фіксували важливі астрономічні явища – схід/захід сонця у дні літнього і зимового сонцестоянь, весняного і осіннього рівнодень та у інші дати.

"Ці явища і дати у давнину урочисто святкувалися, від них залежав і їм був підпорядкований весь уклад життєдіяльності людей. На скелях збереглися солярні (сонячні) знаки, хрести, кола тощо – первинне письмо. Використання скельних комплексів, чи окремих каменів для облаштування різних сакрально-ритуальних обєктів властиве для, так званої, Мегалітичної Культури (із грецької мови - мега – великий, літос – камінь), одним із центрів якої безперечно є нинішня Гуцульщина, особливо Косівщина.

Про це свідчать численні (понад 25) залишків святилищ і місцеві назви (топоніми). На більшості сакральних комплексів наявні календарні (астрономічні і топонімічні) артефакти, що є підтвердженням особливого сонячного статусу місцевості. Космач, Косів означають сонячний, хата, домівка Сонця, там де спочиває Сонце, тодішнє головне божество, отже Центр Світу, Паломницький центр для тодішної людності. Давні святилища є важливими об'єктами історико-культурної спадщини, передумовою розвитку, пропаганди низки різних видів туризму, традиційних і нових, оригінальних – археоастрономічного, археологічного, мегалітичного, сакрального, міфологічного, топонімічного тощо", - відзначають науковці.

Працівники НПП «Гуцульщина» вже декілька років поспіль спостерігають захоплююче видовище - схід сонця у дні сонцестоянь та рівнодень на різних святилищах.

Цьогоріч, напередодні літнього сонцестояння відбулася експедиція науковців Парку на найвищу вершину Косівщини г. Грегіт (1472 м), на якій у давнину було календарне святилище.

Вдосвіта 19 червня небо було майже безхмарним і нам пощастило спостерігали величну картину - схід сонця. Сонячний диск почав з'являтися о 5 год. 16 хв. Були протестовані (підтверджені), виявлені у 2024 р. календарні артефакти (трикутні тунелі), за якими фіксували важливі астрономічні явища – схід/захід сонця у дні літнього і зимового сонцестоянь.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!