«Не плисти за течією, бути попереду» — інтерв’ю із засновником БК Вертикаль Олегом Лєпєніним


Олег Лєпєнін — відомий бізнесмен, під керівництвом якого успішно працюють дві масштабні компанії в Івано-Франківську.

Сьогодні поговоримо про шлях Олега Лєпєніна як підприємця, секрети його успіху та поради для тих, хто хоче завжди залишатися помітним гравцем у бізнесі, долаючи будь-які труднощі.

П'ять бліц-питань

Улюблена марка авто: Hyundai, KIA

Улюблена страва: гречка

Чим пишаєтесь найбільше у житті: родиною

Найважливіша якість у людині: порядність

Що потрібно, щоб почуватися щасливим: ловити моменти щастя

 

БК Вертикаль має статус надійної компанії, яка створює якісні житлові комплекси протягом 10 років. Як думаєте, у чому успіх компанії? Чому люди довіряють вам?

Успіх компанії у команді, лідері, спільних цінностях, бачення, ідеях, безкінечному навчанні та інноваціях. Тому ми й завоювали своє місце на ринку в умовах жорсткої конкуренції.

Нам довіряють, бо ми клієнтоорієнтована компанія від прибиральника до засновника, яка поставила безкомпромісну якість наріжним каменем своєї діяльності. 

Що привело вас у бізнес? Це було апріорі метою — керувати масштабною компанією чи так склалися обставини?

Так склалися обставини: це були 90-і, крах економіки, мізерні зарплати, тотальний дефіцит, безкінечні можливості. А також драйв та величезне бажання працювати на самого себе та заробляти.

Яким був місцевий бізнес, як тільки ви прийшли у нього, та яким він є зараз? У чому основні відмінності?

У 2000-их держава не цікавилась дрібним і середнім бізнесом, підприємці були залишені самі собі й тому він бурхливо розвивався. Одна з основних відмінностей на сьогодні це високий поріг входу і ще вища ціна помилки.

Як продаж квартир 10 років тому відрізнявся від звичного зараз?

Змінився геть зовсім. Раніше потрібно було просто працювати. Зараз, щоб продати нерухомість, потрібно працювати багато, важко, креативно, творчо, невпинно, системно, на перспективу... І не факт, що саме сьогодні тобі пощастить.

Чим займалися до БК Вертикаль? Яка у вас освіта?

Все починалось у бурхливі 90-і: «човник», кіоск «Арта» та інші, безкінечні місяці й кілометри у дорозі, потім будівельна компанія «Екстім».

«Перший Віконний Завод» і «Вертикаль» це вже нові сторінки власного бізнесу, які стали улюбленими дітьми.

Освіта вища технічна інститут нафти і газу, потім навчання у шведсько-українському проєкті Develop Your Business, різноманітні програми у Києво-Могилянській та Львівській бізнес-школах. Планую пройти навчання для засновників бізнесу Presidents’ MBA у Могилянці. Та головний вчитель це, безумовно, життя з щоденним набиттям ґуль на чолі.

Повернемось у часі до звичної роботи, якою вона була ще до всіх карантинних обмежень. Як зазвичай проходить ваш робочий день?

Зазвичай з 08:00 до 20:00 зустрічі, знайомства, перемовини, наради, розмови, аналіз, роздуми, рішення. У часи карантину завдань стало більше, тому засиджуюсь за документами до опівночі. Всього не опишеш. 

Ви не лише засновник БК Вертикаль, а й директор «Першого віконного заводу». У чому складність управління одразу двома великими компаніям?

Одночасно та якісно управляти одразу двома немаленькими компаніями дуже складно. Тому Першим Віконним Заводом успішно керує виконавчий директор.

Основні правила Олега Лєпєніна як успішного підприємця.

Стався до людей так, як ти хочеш, щоб ставились до тебе.

Нам всім платить зарплату одна-єдина людина Клієнт.

Як думаєте, чому в Івано-Франківську так багато будівельних компаній? Як ставитесь до конкуренції?

Мабуть, так історично склалось. Висока конкуренція робить нас сильнішими. 

Ви вже досягли тієї мети, яку, можливо, ставили собі раніше стосовно бачення себе у бізнесі?

Досяг чергової мети, поставив собі іншу. Мета, яка мотивує тебе, повинна бути завжди.

Яким був найризикованіший вчинок у вашому житті, пов’язаний з роботою?

Ризикованих вчинків було багато, всіх і не згадаєш. З плином часу я переосмислюю та переоцінюю їх, тому нема най-най-най.

У вас багаторічний досвід ведення бізнесу, ви пережили не одну кризу. Як компанії пройти нелегкий період, залишившись помітним гравцем на ринку?

Не плисти за течією, мати стратегічний план, бути попереду конкурентів в прийнятті непопулярних управлінських рішень.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!