НСЗУ моніторила прикарпатські лікарні: Деякі не купують ліки, а інші - "дописують" послуги, аби отримати більше грошей


Планові моніторинги закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу при мозковому інсульті, гострому інфаркті міокарда, пологах та медичну допомогу новонародженим у складних випадках у межах Програми медичних гарантій провели на Івано-Франківщині.

Як розповіла голова НСЗУ Наталія Гусак під час брифінгу в Івано-Франківську, у них є два види моніторингу - автоматичний та фактичний. Автоматичний здійснується постійнона основі медичних записів лікарень. Фактичний – моніторингові візити до медичних закладів або запит і аналіз їхніх документів.  Його проводять при виявленні ймовірних порушень під час автоматичного моніторингу, а також при наявності скарг від пацієнтів. Так, під планову перевірку в нашій області потрапили чотири медзаклади Прикарпаття - Надвірнянська лікарня (лікування інсульту), а також Богородчанська, Косівська та Рожнятівська лікарня за пакетом "медична допомога при пологах". 

 «Моніторинг НС3У захищає гарантоване державою право пацієнтів на безоплатне лікування у межах програми медичних гарантій. Наша робота не фінансувати лікарні, а фінансувати надання якісних послуг пацієнту. Пацієнти повинні отримувати медичну допомогу в повному обсязі, зокрема ті, хто потрапляє до медзакладів з інфарктами та інсультами. Їх життя напряму залежить від своєчасності та повноти наданої допомоги» - відзначила голова НСЗУ.

Наприклад, при інсульті вчасно застосовані тромболітики допомагають полегшити наслідки хвороби та реабілітацію, продовжує Наталія Гусак. Втім, є заклади, у яких застосування тромболітичної терапії поки на низькому рівні. Моніторинги дозволяють виявити такі тенденції і змінити ситуацію на краще. Крім того, моніторинг дозволяє контролювати цільове використання бюджетних коштів медзакладами.

Так, автоматичний моніторинг медзакладів Івано-Франківщини виявив низький рівень проведення тромболітичної терапії при лікуванні інсультів у центральній районній лікарні Калуської міськради. У першому кварталі 2024 року до лікарні потрапили 227 пацієнтів з інсультом, проте тромболітичні препарати застосовувались лише у 8 випадках. 

"Це означає, що лікарня не дає шанси людям отримати повну медичну допомогу. Тромболітик дорогий препарат  і не кожен може собі його дозволити, однак по державній програмі лікарня має його видавати пацієнту та цим самим зменшувати ризики отримати інвалідність після інсульту, – каже Наталія Гусак.

Втім, відзначає Наталія Гусак, не всюди все погано. До прикладу, в двох прикарпатських лікарнях спостерігається високий рівень тромболітичних препаратів - це обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради та Івано-Франківська центральна міська лікарня. 

Наталія Гусак нагадує, що НСЗУ виділяє фінансування для лікарень, за які вони мають не тільки безкоштовно лікувати, проводити операції, а й закуповувати ліки для пацієнтів. Хоча деякі лікарні цю вимогу нехтують, змушуючи людей самостійно купувати собі ліки, чи оплачувати певні процедури. 

"До прикладу, вчора під час візиту в обласній дитячій лікарні мама розповіла, що в одному із відділень батьки платили за ренгент для діток. Хоча цю послугу лікарня мала надавати безкоштовно, оскільки ренген апарат-купили за кошти держави, також лікарні платили за саму послугу. Деякі лікарні не купують ліки, які б мали закуповувати для лікування. І щоб це дізнатися, нам достатньо автоматичного моніторингу - просто перевірити, які закупівлі проводилися і на які суми. Наприклад, у Болехівській центральній лікарні зі профінасованих НЗСУ коштів на ліки витратили менше 1%, що піддає сумніву можливість надати пацієнтам безкоштовне лікування. Схожа ситуація у Брошнів-Осаді. А от, до прикладу, Рогатинська лікарня витратила 17% із отриманих коштів на ліки", - відзначає голова НСЗУ.

Також у 5 лікарнях виявили необґрунтовані електронні медичні записи (ЕМЗ) щодо перебування пацієнтів тривалістю одна доба за пакетом «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій». Це обласна лікарня (242 випадки), обласна дитяча лікарня (92 випадки), Івано-Франківська центральна міська клінічна (83), Прикарпатський онкоцентр (53 випадки) та міська клінічна лікарня №1 (47 випадків). Цим медзакладам перерахують кошти, отримані за відповідним пакетом від НСЗУ.

За словами Наталії Гусак з цього приводу вони вже провели зустріч із головами громад.Також очільниця Національної служби здоров'я закликає пацієнтів не боятися і скаржитися, якщо в лікарні вимагають оплату за послуги, які вже профінансувала держава. Адже у разі, якщо є докази (квитанції), то лікарню змусять повернути гроші пацієнту. І такі випадки вже є. 

На недопустимі дії з боку лікарні пацієнти можуть поскаржитись на гарячу лінію НЗСУ за телефоном 1677 і служба візьме до уваги цю скаргу. Також на цій лінії можна дізнатися,  які з послуг, що надає лікарня, є безкоштовними. 

Звернутися із пропозиціями та скаргами до Національної  служби здоров’я України можна також на електронну адресу:  info@nszu.gov.ua.

Читайте також: Хто за це платив? У трьох прикарпатських лікарнях приймали пологи, не маючи контрактів з НСЗУ

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!