Олександр Сич: Конституція України стала одним з основних етапів нашого дистанціювання від московської імперії


Конституція України – надзвичайно важливий документ, адже стала одним з головних етапів нашого дистанціювання від московської імперії і розбудови незалежної та демократичної держави.

На цьому наголосив голова обласної ради Олександр Сич, вітаючи прикарпатців з Днем Конституції України.

"Першим таким етапом дистанціювання було проголошення Декларації про державний суверенітет України 1990 року. Другий етап – Акт проголошення Незалежності України у 1991 році. Наступний – прийняття Конституції України у 1996 році. Це були етапи формального від’єднання від імперії, а потім – важкий рух до реального здобуття незалежності і побудови демократії. Згодом дві революції на цьому шляху – помаранчева та Революція Гідності. І врешті – сьогоднішня війна", - сказав Олександр Сич.

Керівник депутатського корпусу також акцентував на умовах, в яких приймалася Конституція. "1996 рік. Шість років від проголошення Декларації про державний суверенітет, а ми ще жили по старій совєтській конституції. Щоби це сприйняти адекватно, уявіть собі: сьогодні Херсон окупований московськими військами, рашисти встановлюють свої правила, заставляють українських дітей вчитися за російськими програмами. А після того, як ми визволимо Херсон, він має шість років жити за московськими законами, встановленими під час окупації. Приблизно так було з Українською державою та з ухваленням Конституції. Тому коли сьогодні говорять про те, що вона недосконала, потрібно розуміти в якому контексті її приймали і чому вона недосконала", - наголосив Олександр Сич.

За його словами, українці досі на важкому шляху розбудови Української держави, яка обов’язково стане, як задекларовано у першій статті Конституції України, – демократичною, соціальною, правовою.

"Це наша мрія. Сьогодні ми тяжко її здобуваємо кров’ю, смертями, руїнами, болями і стражданнями. Переконаний, що здобудемо право збудувати саме таку державу – демократичну, соціальну, правову, європейську", - резюмував очільник облради.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!