Опіки - не так боляче, як ховати побратимів: поранений захисник Йосип Ловска


У Франківську вже вдруге лікарі міжнародної медичної місії Face the Future оперують поранених військових та цивільних з усієї України.

Більшість учасників проєкту дотепер вже перенесли десятки операцій та сподіваються на допомогу лікарів зі США. Серед них і військовослужбовець 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади 28-річний Йосип Ловска.

В розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо Йосип розповів, що родом з Виноградова на Закарпатті. Працював ковалем і виготовляв ковані речі на замовлення. Коли ж розпочалась повномасштабна війна не задумуючись став на захист Батьківщини.

«Коли почалась війна я сам пішов до військкомату. 17 березня мені стукнуло 27, а 20 вже був на військкоматі. 29 березня призвали в 128 бригаду. Дружина не хотіла, щоб я йшов, переживала. Але вона знає, що якщо я прийняв рішення, то остаточно, тож підтримала мене. Звичайно, що як і кожен хто зараз на фронті, я сподівався, що мене омине поранення. Але не так сталося…»,- каже воїн.

Поранення Йосип отримав 1 жовтня під Херсоном, коли його група їхала на виконання бойового завдання.

«В машину, якою ми їхали, прилетіла ракета. Нас було 12, а пощастило вижити чотирьом. Всі інші залишились в тій машині… Після вибуху, на декілька хвилин я втратив свідомість. Потім отямився, вибіг з машини. Було 12% опіків голови і рук. Мене евакуювали до Кривого Рогу, де кілька тижнів стабілізували стан, а опісля відправили в Київ. В столиці лікували два місяці. Зробили пересадку шкіри на руках та обличчі»,- пригадує захисник.

Немає опису.

Фото Йосипа після поранення в госпіталі Кривого Рогу

Йосип каже, що після поранення розумів, що одужає, але водночас було гірке усвідомлення, що естетично вже не буде так виглядати, як раніше. Пережити довгий період лікування допомогла підтримка дружини і маленької донечки.

«В мене є донечка 2,9 року. Постійно про неї думаю, часто спілкуємося тож немає часу на погані думки. Донечка часто телефонує і каже, що хоче до мене. На вихідні обіцяли приїхати. Вона і в Київ приїздила до мене коли я був ще весь замотаний бинтами. Взагалі не боялась. На моє здивування. Коли ми зустрілись в коридорі, а я не знав, що вони приїдуть, донечка відразу впізнала і каже: о, татусик! Вона розуміла як я виглядаю, бо ми спілкувалися по відео»,- ділиться воїн.

Про Face the Future дізнався випадково. Мама побачила в соцмережі інформацію про місію і надіслала йому контакти, щоб спробував.

«Я заповнив форму і за декілька днів мені перетелефонували та повідомили, що беруть мене у проєкт. Після пересадки шкіри в мене потягнуло повіку і око повністю було відкрите. Зробили операцію і пообіцяли, що все стане на місце. Після операції почуваюся добре. Тепер залишається тільки реабілітація. Лікарі кажуть, що в залежності як я буду займатися і проходити процедури, відновлення займе до трьох років. Стараюся не зациклюватися на тому, що зараз не вдається. Як сказала моя дружина: «забрав Бог в тебе руки, щоб ти головою працював»,- каже Йосип.

Йосип Ловска каже, що вони і зараз спілкуються з хлопцями, які вижили разом з ним в тій машині, підтримують одне одного. Один з побратимів також заповнив заявку на участь в Face the Future, в нього під час вибуху сильно постраждало обличчя, немає носа. Втім, лікарі сказали, що ще зарано робити операцію і перенесли його заявку на наступну місію.

«Знаєте, я на собі переконався, що фізичний біль - ніщо в порівнянні з душевним, коли ховаєш побратима. Зараз почали приходити ДНК побратимів, які загинули в тій машині... Ми всі давно дружимо родинами і дуже важко переживати похорони, але маємо підтримувати одне одного»,- зізнається захисник.

Якби руки працювали, каже Йосип, то він би вже повертався на фронт, адже треба вбивати і виганяти ворогів з нашої землі.

«Звичайно, що перемога буде за нами, але все не так легко. Адже вони також постійно мобілізують людей, поповнюють запаси техніки. Нас також дуже підтримують партнери. Звичайно що ми переможемо, але питання якою ціною. Зараз вся країна об’єдналась на війні, але після війни нас чекає ще більше роботи. Та спочатку головне перемогти»,- підсумовує воїн.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!