Оптимістичний сценарій: Взимку можливі відключення електроенергії до 12 годин на добу - ЦПД


За оптимістичним сценарієм, взимку 2024/2025 українців очікують вимкнення електроенергії тривалістю до 12 годин на добу.

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації.

Так, у ЦПД перерахували фактори, які впливають на надійність та стабільність енергозабезпечення України:

Можливі нові атаки на критичну інфраструктуру. Зазначають, що енергетична інфраструктура зазнала таких масштабів руйнувань, що на повне відновлення чи відбудову знадобиться не один рік. Якщо російська армія взимку знову цілеспрямовано націлиться на теплові електростанції, трансформаторні підстанції та інші об'єкти енергосистеми, це призведе до дефіциту електроенергії, особливо в пікові години опалювального сезону.

Ситуація з працездатністю АЕС залишається доволі непередбачуваною. Ризики збоїв енергопостачання цієї зими можливі, якщо не будуть вирішені вчасно проблеми з енергоблоками українських АЕС.

Енергобаланс зимою суттєво залежить від погодних умов. Під час морозів та несприятливої погоди дефіцит потужностей у системі лише зростає.

Додаткові труднощі для стабільної роботи енергосистеми створює відсутність належної кількості накопичувачів електроенергії для покриття пікових навантажень та перебування більшості відновлюваних джерел енергії (вітрові та сонячні електростанції) на тимчасово окупованих територіях Херсонської області.

Чого очікувати взимку?

За оптимістичним прогнозом, якщо на стабільній основі працюватимуть 8–9 енергоблоків АЕС, а зима буде помірною, без сильних морозів, планується відновлення близько 3 ГВт (3000 мегаватів) із 6 ГВт пошкодженої потужності. За такого розвитку подій можливі відключення електроенергії тривалістю до 12 годин на добу.

Більш песимістичний сценарій передбачає, що вдасться відновити лише близько 2000 мегаватів потужності, а кількість робочих блоків АЕС буде 6–7 і при цьому зима буде холодною. Тоді система опиниться в кризовій ситуації. За найгіршим сценарієм, якщо росія продовжить атакувати українську енергетику, то цієї зими українці можуть проводити до 20 годин на добу без світла та опалення.

За прогнозом члена енергетичного комітету Верховної Ради Сергія Нагорняка, якщо температура взимку опуститься до -10°C, українці із великою вірогідністю матимуть електроенергію лише протягом 12-14 годин на добу, а решту часу – приблизно 10 годин – перебуватимуть без світла.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!