Осінній раціон для підтримки імунітету


Щоб без стресу підлаштувати свій організм в осінній період, недостатньо просто утеплитися та змінити гардероб. Важливо також переглянути свій щоденний раціон

Ось прості поради, які допоможуть залишатися здоровим та урізноманітнити осіннє меню від Центр громадського здоров’я України.

🍁 Не забувайте підтримувати питний режим! Здається, що восени не так хочеться пити, як влітку. Але, навіть якщо не відчуваєте спраги, питного режиму необхідно дотримуватися. Орієнтуйтеся на норму 30 мл рідини на кілограм ваги.

🍁 Надавайте перевагу сезонним овочам і фруктам. Саме в них зберігається найбільше необхідних поживних речовин. Гарбуз, яблука, груші, виноград, баклажани, солодкий перець, різні види капусти, корінь петрушки, селери, морква — джерела вітамінів та мікроелементів, які підготують організм до сезонних змін.

🍁 Контролюйте вживання солодко. Навіть якщо ви не плануєте худнути, пам’ятайте, що простий цукор може стати причиною різних недуг — хвороб серця, печінки, ожиріння, карієсу і деяких видів раку. Рекомендуємо зменшити кількість цукру до 25 г або до п’яти чайних ложок на день. Замість солодощів їжте мед, фрукти й сухофрукти, запікайте яблука або гарбуз із корицею та горіхами.

🍁 Обмежте вживання жирної та важкої їжі. Віддайте перевагу продуктам, де більше корисних жирів: горіхи, авокадо, оливкова олія, червона риба. Повноцінне харчування допоможе довше залишатися ситим і зберігати хорошу фізичну форму.

🍁 Додавайте спеції та прянощі в гарячі напої. До зігріваючих відносять імбир, кардамон, мускатний горіх, корицю, лавровий лист, гвоздику, перець червоний і чорний, шафран, куркуму, кмин. Для приємного аромату додавайте часточки фруктів, а підсолодити напій можна солодкою настоянкою шипшини або медом. Корисне сезонне харчування — одна з важливих складових міцного імунітету та гарного настрою в осінній період.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!