Польща друг України, але не забуває цілеспрямовано полонізувати західні області


З початком вторгнення російських окупаційних військ на територію Донецької, Луганської областей та АР Крим, Польща стала на політичний захист територіальної цілісності України та на міжнародній арені взяла на себе функцію так званого стратегічного партнера і адвоката нашої держави.

Однак, крім дійсно вагомої підтримки, офіційна Варшава не забуває про власні стратегічні та амбіційні цілі, котрі полягають насамперед у бажанні посилити свій вплив на прикордонну територію. У даній статті мова йтиметься насамперед про області, які є територіально близькими до Польщі (Львівська та Івано-Франківська).

Для розуміння, коротко пояснимо читачам, що таке «полонія» та «полонізація».

Короткий історичний аспект. 31 липня 1924 р. польський сейм заборонив вживати українську мову в державних та самоуправних установах Західної України. Як відомо, західноукраїнські землі були окуповані Польщею по закінченні Першої світової війни. І майже відразу на цих землях почався процес полонізації, тобто примусове насаджування польської мови та культури населенню. Згодом була введена нова назва для Західної України - «Малопольська Всходня», а, разом з тим, всі терміни, що нагадували про українську приналежність, такі як «українець», «український», були заборонені. Ухвалений сеймом 31 липня 1924 року закон «Про деякі постанови в організації шкільництва» запровадив, замість національної, так звану «утраквістичну» (двомовну) школу, в якій викладання поступово переходило на польську.

Політика полонізації на західноукраїнських землях тривала до початку Другої світової війни. Таке примусове насаджування польської мови і культури згодом мало трагічні наслідки і вкрай загострило і без того непрості польсько-українські стосунки. Згодом, під час німецької окупації Західної України, все це відгукнулося в подіях Волинської трагедії, а у повоєнний час масовою депортацією українців з Польщі.

У сучасному часі прослідковується подальша надмірна полонізація українського суспільства на території західних областей, зокрема активно це видно у зоні відповідальності так званого консульського округу Генконсульства Польщі у м. Львові. Дипломати цієї установи в призмі підтримки і опіки над польським етнічним середовищем, встановлюють тісні контакти з українською владою, впроваджують різноманітну кількість гуманітарних проектів, метою яких є надмірна популяризація польської мови, історії, культури, науки тощо! На такий вектор зовнішньо-політичної діяльності підконтрольних Варшаві організацій виділяються колосальні кошти.

Якщо розібратися в історії, то польська присутність в історичний період була штучно нав’язана польськими окупантами. На даний час ми маємо незалежну Україну і окрему незалежну Польщу зі своїми сталими кордонами і не повинні втручатися у внутрішні справи один до одного.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!