Прикарпатцям пояснили, у яких випадках примусово доставляють у ТЦК


Якщо військові на фронті викликають у кожного громадянина в тилу шану та пієтет, то зелену форму на вулицях міст, далеких від лінії бойових дій, не всі сприймають так однозначно. Прикарпаття якраз один із таких регіонів.

Як підтвердження, чи не щодня у мережі з’являються нові відеокадри «душевного спілкування» між жителями різних куточків області та працівниками ТЦК, в лавах яких нині багато демобілізованих через важкі травми. У підсумку, ззовні виходять хороші картинки для російської пропаганди. А всередині суспільства назріває громадський конфлікт.

Заступник начальника Івано-Франківського обласного територіального центру комплектування і соціальної підтримки, начальник сектору мобілізаційно-оборонної роботи Роман Боднар розповів у яких випадках примусово доставляють у ТЦК та чи змінить ситуацію новий закон про мобілізацію, на прийняття якого українці давно чекають ,пише Бліц-Інфо з посиланням на Західний курʼєр.

"Очевидно, що десь є свідоме затягування прийняття цього закону, бо на зміни ми чекаємо ще від липня 2022 року. Закон непопулярний, а депутати ВРУ це, першою чергою, політики. Наше головне очікування дуже банальне – військовозобов’язані самі мають прибувати в центри комплектування, а не ми за ними бігати. Це важко і фізично, і морально. Багато працівників, переведених до нас із бойових частин, попрацювавши тиждень-два в мобілізаційних заходах, звільнялися, бо не могли витримати моральний пресинг",- каже військовий.

Центр комплектування, забезпечує повний спектр супроводу військовозобов’язаного, від моменту його призову аж до організації поховання, якщо боєць загинув.

"Ми людину призиваємо, ми її навчаємо, а якщо, не дай Боже щось стається, ми сім’ю про це сповіщаємо, дивимось у очі. Кожен працівник ТЦК розуміє, що несе повну відповідальність за громадянина, якому вручає повістку. Це дуже непростий момент. Виходить, працівники ТЦК відчувають моральну провину за виконання своїх же обов’язків. Тому головний пункт, який ми очікуємо від нового закону, це врегулювання питання прибуття громадян до центрів комплектування для уточнення даних після оголошення мобілізації. Зараз у законі прописано, що цей процес відбувається тільки за викликом ТЦК. Це і провокує «біганину», конфлікти та всі інші непорозуміння. Через брак інформації виникають казуси з призовом обмежено мобільних громадян, померлих і так далі",- пояснює Роман Боднар.

Так само відбувається і з громадянами, які у мирний час виїжджали за кордон на термін більше трьох місяців. Вони теж мали б прибути в ТЦК, написати відповідну заяву і бути тимчасово знятими з військового обліку. Люди роками цього не робили. Тепер виходить, що ТЦК працює впусту, оповіщає громадян, які вже давно фактично в Україні не проживають.

"Юридично ці люди в нас на балансі, тому ми змушені через поліцію оголошувати їх у розшук. Відтак ще одне велике очікування від закону про мобілізацію – розширення автоматизації процесу призову шляхом залучення цифрових даних про військовозобов’язаних з різних реєстрів. У нас вже працює система «Оберіг», де занесено дані приблизно 90% військовозобов’язаних. Туди надходять дані з різних реєстрів, але поки не всіх. Усі ці люди офіційно перебувають у розшуку поліції. Осіб, які є в цій базі, поліція має право примусово доставляти до ТЦК в порядку адміністративного затримання",- каже заступник.

Доступ до бази за словами Романа Боднара є тільки у ТЦК та у Прикордонної служби. Особа потрапляє туди, якщо десь вона не прибула по повістці, не повідомила передбачені законом дані, іншим способом ухилилася від призову. Щодо такого громадянина роблять помітку, що він знаходиться в розшуку.

"В зв’язку з цим можуть виникнути такі неприємні моменти, коли людина, яка дійсно має право на відстрочку, але не подала ці дані до ТЦК, при виїзді за кордон пред’являє документи, приміром, на батьківство трьох дітей. А людині кажуть: «Все гаразд, але ви знаходитесь в розшуку. Вам необхідно уточнити дані». І через кордон її не пропускають, а відправляють до нас у ТЦК",- розʼяснює військовослужбовець.

Таких осіб, станом на грудень 2023 року у нас в області було 36 тисяч. За поточний рік в цю базу внесли ще три тисячі громадян. Всі ці люди офіційно знаходяться у розшуку.

"Тому не треба дивуватися, коли когось з військовозобов’язаних зупинили на вулиці, перевірили по базі «Оберіг» і відразу примусово доставили до ТЦК. Бо від початку війни тих, хто отримав повістку, не прибув до нас  і думає, що його ніхто не буде шукати, дуже багато. Наголошую, зараз у нас обов’язкова явка до ТЦК за викликом. Цей виклик може здійснюватися в будь-який спосіб. Якщо людина думає, що не буде підписувати повістку і таким чином ухилиться, це не так. Зараз у нас працює відео фіксація за допомогою бодікамер, відбувається складання протоколу про відмову від підписання і так далі. Ми маємо право сповіщати людину будь-яким доступним шляхом будь-де: в громадських закладах, на вулиці, на підприємстві, в транспорті, за адресою проживання. Ці заходи проводяться і будуть проводитися",- наголосив Роман Боднар.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!