Про Вигодську громаду: розвиток туризму, сільськогосподарський кластер, проекти


Вигодська територіальна громада працює в нових умовах вже більше трьох років.

Бюджет ТГ складає майже 166 мільйонів гривень. Основним напрямком розвитку місцевої економіки є деревообробна галузь. На цьому у коментарі наголосив очільник селищної ради   Микола Мацалак. 

За його словами, на території ТГ функціонують декілька потужних бюджетоутворюючих підприємств. Мова йде, зокрема про ДП «Вигодське лісове господарство»,  діяльність котрого спрямовано на вирощуванні високопродуктивних стійких насаджень для поліпшення рекреаційних, природоохоронних і захисних функцій лісів. Це і підприємство «Уніплит» – лідер деревообробної галузі України в сегменті виробництва ДВП, фанери, новітньої ДВПО, паливних брикетів Nestro та RUF.  Також у громаді здійснює підприємницьку діяльність і ТОВ «Унібрук» – завод із виробництва тротуарної плитки. Технологічне обладнання для підприємства придбано у провідної німецької компанії HESS GROUP. Оснащене високопродуктивною автоматичною системою управління, що дає змогу випускати вироби найвищого ґатунку та з високою точністю. «Завдяки діяльності цих підприємств у громаді створенні робочі місця, надходять чималі кошти до місцевої скарбниці», – зазначив він.

Ще одним пріоритетним напрямком для ТГ є розвиток туризму. Микола Мацалак підкреслив, що на території Вигодської громади є унікальні об’єкти рекреаційно-туристичного спрямування, а також зони для кемпінгу та відпочинку. 

«На даний час у нас діють 17 об'єктів туристично-рекреаційної сфери та 21 садиба сільського зеленого туризму. Наявні об’єкти, що відносяться до історико-архітектурних та релігійних пам'яток. Серед природніх туристичних ресурсів громади, насамперед, можна виокремити ландшафти, географічні місця та геологічні об’єкти – гірські хребти, окремі гори, перевали, полонини, урочища, скелі, відслонення», – зазначив він.

За словами представниці громади Тетяни Настасяк, Вигодська громада нині втілює ряд успішних проєктів транскордонного співробітництва. Зокрема, мова йде про ініціативу «Карпатські лісові школи». Мета цього проєкту полягає у підтримці практик збереження лісів у Карпатському транскордонному регіоні шляхом покращення екологічної освіти. Територія реалізації  ініціативи охоплює Івано-Франківську область України та повіт Марамуреш Румунії.  «Це пілотне співробітництво. Проєкт впроваджується  Туристичною асоціацією Івано-Франківщини за співфінансування ЄС у межах Програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна на 2014-2020 роки. Партнерами проекту в Україні є відділ регіонального розвитку та будівництва Долинської РДА та Вигодська селищна рада, а в Румунії – Адміністрація Марамуреського гірського природного парку. Загальний бюджет проекту понад 672 млн євро. Реалізація ініціативи триватиме до березня наступного року», –  зазначила вона.

Також Тетяна Настасяк повідомила, що в громаді працюють над завершенням інноваційного відкритого освітнього простору для вивчення дикої природи поруч із гідрологічною пам’яткою природи болотом Ширковець. «Простір обладнаний пішохідними містками, оглядовими вежами, що дозволить ближче, та водночас безпечно для природної пам’ятки, наблизитись до неї відвідувачу. Тут невдовзі також встановлять 15 панелей, що інтерпретують місцеву природу», – підкреслила вона. 

До того ж в громаді нагадали, що однією з ключових діючих атракцій для туризму є  «Центр спадщини Вигодської вузькоколійки». Цей об’єкт надзвичайно важливий   для регіону і області. В межах України аналогів цьому центру поки немає.  «Історична  будівля  Центру спадщини  має  прямий  стосунок до  Вигодської   вузькоколійної  залізниці.  Збудована у 1855 році вона, що слугувала резиденцією Леопольду  Попперу  фон Подграгі – засновнику  вузькоколійки.  Будівля  була реконструйована і перетворена для відвідувачів у сучасний інтерпретаційний візит-центр Туристичною Асоціацією Івано-Франківщини у партнерстві з Вигодською селищною радою та Івано-Франківською облдержадміністрацією в межах проєкту ЄС «Карпатські вузькоколійки», – розповіла Тетяна Настасяк.

Микола Мацалак підкреслив, що в громаді сприятливий клімат для розвитку малого та середнього бізнесу. На території ТГ діє кластер сільського туризму «Бойківський колорит». Його заснувала та очолила Оксана Клебан.  Ініціатива об’єднала суб’єктів туристичної діяльності, до складу котрого входить 29 представників туристичного бізнесу. Кластер  створений для розвитку і популяризації сільського туризму, реалізації спільних маркетингових заходів, організації відпочинку туристів. Учасниками проводиться гастрономічні фестивалі: екофестиваль «Дари Карпатського лісу», гастрономічно-етнографічні фестивалі «Бульб’яні пироги бойківські» та «Бойківський борщ», – заначив посадовець, додаючи, що  до цього кластеру входять медоварня «Чорна бджола», овеча ферма «Дубовий кут», екосадиба «Дарваїв кут», екоферма «Вікінги Карпат», мануфактура «Карпатський колорит», атракція «Кузня» тощо.

Голова громади Микола Мацалак нагадав, що наприкінці 2019 року голови Івано-Франківської, Львівської та Закарпатської  областей підписали меморандум про співпрацю для реалізації ініціатив «Мале Карпатське коло». Така взаємодія дасть можливість закільцювати туристичну мережу та інфраструктуру, зробити український туризм доступнішим як для внутрішнього туриста, так і для міжнародного. «Для його розбудови облдержадміністрація реалізовує проєкти з капітального ремонту та будівництва нових доріг. У 2023 році вже повинні запрацювати перші готелі, витяги й інша туристична інфраструктура. «Мале Карпатське коло» – проєкт, який у найближчому майбутньому об’єднає курортні та туристичні центри трьох областей. Серед ключових центрів з львівського боку – Славське, Рожанка (Верхня і Нижня), Сколе та Плай, із боку Закарпаття – Пилипець, Ізки, Синевир та Міжгір’я, а з Івано-Франківського – Вигода, Вишків і Буковель», – підкреслив посадовець.

Насамкінець, Микола Мацалак зазначив, що з метою економії бюджетних коштів нині громаді активно впроваджують заходи з використання альтернативних джерел енергії: «Маємо намір перевести усі начальні заклади громади на альтернативні джерела енергії – шляхом встановлення твердопаливних котлів та геліоколекторів».

З-поміж іншого у Вигодській ТГ на завершальному етапі й розробка Стратегії соціально-економічного розвитку громади. Документ селищній раді допомагають розробляти фахівці програми U-LEAD з Європою.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!