Пропагандисти рф використали випадок захворювання на FLiRT в Івано-Франківській області для створення фейку


У липні в Івано-Франківській області виявили випадок інфікування новим субваріантом коронавірусу під назвою FLiRT.

 Російські пропагандисти у своїй звичній манері подали це як доказ того, що «Україна —  це полігон, на якому Захід тестує усе, в тому числі й віруси». Фейк спростували аналітики фактчекінгового проєкту VoxCheck.

 

Скриншот допису 

Спростування фейку

Тези про Україну як «полігон для тестування» є частиною наративу російської пропаганди щодо того, що Захід використовує Україну у власних цілях. Про це говорять аналітики VoxCheck, які разом з проєктом USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» розвінчують фейки про медицину.

Насправді, якщо іноземні компанії й тестують щось на території України, це відбувається в рамках офіційних клінічних випробувань. Деталі щодо них можна знайти на сайті Державного експертного центру Міністерства охорони здоров’я України. Наразі в Україні не завершено чотири клінічні випробування, пов’язані з COVID-19, та жодне з них не присвячене новому субваріанту FLiRT. У трьох з них досліджують ефективність препаратів для лікування COVID-19, в одному — ефективність вакцини.

Головний державний санітарний лікар Ігор Кузін справді повідомив, що у липні виявили три випадки субваріанта коронавірусу FLiRT. Два — у Києві та один — в Івано-Франківській області. Захворілі — дві жінки та чоловік старше 60 років. Станом на 12 серпня до них додалося ще 2 випадки. Також 4 випадки, викликаних новим субваріантом, виявили на Хмельниччині. Деякі регіони, наприклад, Харківщина, ще не відправляли зразки до референс-лабораторії у Києві. Та Україна — не перша країна, де помітили поширення цього субваріанту.

Коротко про FLiRT 

Субваріант FLiRT — це збірна назва для опису цілого сімейства різних варіантів, включно з KP.2, JN.1.7 та будь-якими іншими варіантами, починаючи з KP або JN. Усі вони є нащадками варіанту JN.1 — останньої варіації Омікрону. 

Вірус SARS-CoV-2, як і будь-який інший вірус, постійно мутує. Більшість цих мутацій майже не несуть додаткового впливу, однак деякі можуть провокувати зміни у властивостях вірусу. Наприклад: легкості його поширення, ступеню тяжкості захворювання, ефективності вакцини проти нього і т.д. Вчені припускають, що мутації FLiRT дозволяють вірусу краще уникати нашого імунітету. 

У США цей субваріант почав поширюватись ще навесні 2024 року. З того часу FLiRT виявили в кількох інших країнах, включно з Канадою та Великою Британією. Це відбувається на фоні загального зростання кількості випадків захворювань у світі, зокрема і в Україні.

«Така сама ситуація спостерігається в Україні. Якщо умовно за червень ми спостерігали 2 тисячі випадків, то бачимо суттєве зростання у липні — вже майже 12 тисяч. Тобто, досить суттєве зростання показників захворюваності», — розповів під час брифінгу Ігор Кузін. 

Типовим періодом сплеску для респіраторних вірусних інфекцій є осінь, тому стрімкий ріст випадків влітку може здаватись неприродним. Однак в міру постійних мутацій SARS-CoV-2 має наразі подвійну сезонність. Свою роль відіграє також використання кондиціонерів через спеку, що обмежують вентиляцію та циркуляцію повітря, а це своєю чергою створює сприятливіші умови для поширення вірусу. Такі причини літніх сплесків наводить Енді Пекош, вірусолог зі Школи громадського здоров'я Блумберга при Університеті Джонса Хопкінса.

Фейки рф та медицина

Росіяни використовують будь-яку можливість для створення пропаганди, говорить заступниця керівниці VoxCheck Валерія Степанюк.

«Завжди було багато спекуляцій на тему коронавірусу. І зараз російські пропагандисти продовжують кампанію з дискредитації української системи охорони здоровʼя, аби посіяти паніку серед населення. Не слід піддаватися на подібні повідомленням та вірити в теорії змов. Перевірена в надійних джерелах інформація — це найкраща зброя проти роспропаганди», — говорить Степанюк.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!