П’ять симптомів того, що печінка перебуває у скрутному становищі


Деякі поширені захворювання печінки включають неалкогольну жирову хворобу печінки (НАЖХП), гепатоз, цироз і т. д.

Людський організм щодня стикається з безліччю токсинів і шкідливих речовин. Їх накопичення в тілі загрожує розвитком серйозних ускладнень, згубних для здоров’я. Тут нашим рятівником стає печінка. Вона регулює травлення, метаболізм, виділення та інші важливі функції організму, пише ukrhealth.

Крім того, печінка забезпечує фільтрацію крові, і її дисфункція може привести до високої концентрації шкідливих, потенційно токсичних речовин. Причинами такої дисфункції стають зловживання алкоголем, ожиріння, ряд захворювань.

Ось кілька загальних симптомів того, що печінка знаходиться в тяжкому становищі і потребує обстеження у лікаря. 

Втрата апетиту. Значне ослаблення апетиту може бути ознакою печінкової недостатності – стану, викликаного нездатністю органу позбавлятися від непотрібних і небезпечних речовин.

Зміна кольору сечі і стільця. На нього впливає білірубін, жовчний пігмент (вироблення жовчі контролюється печінкою). Наприклад, темна сеча може бути ознакою холесатаза – патологічного стану печінки, пов’язаного з блокуванням або зменшенням відтоку жовчі з неї.

Задишка. Утруднене дихання – це не тільки симптом серцевих ускладнень. Прогресуючі захворювання печінки, внаслідок яких “засмічується” кров, також можуть впливати на роботу легенів, провокуючи задишку, інші проблеми з диханням.

Ректальна кровотеча. Цироз, при якому здорова тканина печінки замінюється рубцевою, приводячи до її пошкодження, здатний викликати ректальну кровотечу. Це вимагає негайного втручання медиків.

Свербляча шкіра. Коли печінка знаходиться в тяжкому становищі, організм погано позбавляється від жовчної солі, що може привести до її накопичення під шкірою і появи свербежу. Порада лікарів: не можна ігнорувати будь-який незвичайний свербіж, з ним потрібно показуватися фахівцеві.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!