Рада підтримала закон про квоти української музики в ефірі


Верховна Рада України ухвалила закон, який передбачає, що пісні українською мовою мають складати в ефірі не менше ніж 35% від загального обсягу. Документ підтримали 268 народних депутатів.

Закон зокрема передбачає запровадження змін до закону «Про телебачення і радіомовлення», відповідно до яких частка пісень державною мовою має становити не менше від 35% від загального часу звучання пісень, розповсюджуваних протягом доби, а також протягом тимчасових проміжків: від 7:00 до 14:00 і від 15:00 до 22:00, пише Радіо Свобода

Крім того, визначено, що при здійсненні радіомовлення телерадіоорганізації, які поширюють музичні твори, серед яких пісні на офіційних мовах Європейського союзу відповідно до умов ліцензії становлять не менш 60% загального обсягу пісень, розповсюджених протягом доби, мають забезпечувати частку пісень державною мовою не меншу від 25%.

За невиконання закону телерадіоорганізація, яка здійснює радіомовлення, сплачує штраф у розмірі 5 відсотків загальної суми ліцензійного збору ліцензії, виданої відповідно до ліцензії на мовлення.

Цей закон набирає чинності через чотири місяці з дня його опублікування і протягом першого року з моменту набрання чинності квота буде становити 25%, протягом другого – 30% і із третього – 35%.

На початку цього місяця Верховна Рада України не змогла проголосувати за жоден із двох законопроектів про квоту української музики в радіоефірі. Один зі двох законопроектів щодо цього відхилили, інший – відправили на повторне перше читання.