Російська митниця не пропускає 25% вироблених на Прикарпатті товарів?


Федерація роботодавців України у середу, 14 серпня, заявила, що російська митниця внесла українських імпортерів до переліку «ризикових». «Йдеться про повне зупинення українського експорту на невизначений час, на тижні або навіть на місяці», - наголошується в повідомленні,.

Як зазначають у федерації роботодавців, українські вантажі піддають посиленій перевірці, що призводить до збільшення термінів простою вагонів та інших транспортних засобів, і, як наслідок, спричиняє подорожчання або зрив постачання товарів і псування продукції. На російській митниці «стоять» й товари виробників з Івано-Франківщини. Проте про катастрофічну ситуацію для прикарпатських підприємств говорити рано.

Про це кореспонденту «Бліц-Інфо» повідомив заступник голови Івано-Франківської ОДА Ігор Зварич.

За словами Ігора Зварича, до країн СНД з Прикарпаття експортується більше половини усіх вироблених товарів. До Російської Федерації експортують 25% всього товару, виробленого на Івано-Франківщині. 40% цих товарів складають продукти хімічної промисловості, зокрема це полімери і пластмаса. Левову частку російського експорту займають механічне устаткування та електричні вирби. Також експортується деревина, папір, нафта та нафтопродукти.

«Безумовно експорт-імпорт є довготривалими стосунками. Суб’єкти господарювання будуть шукати інші ринки збуту. Про те, що це сильно відіб’ється на підприємствах Івано-Франківщини казати не можна», - вважає Ігор Зварич.

Згідно оприлюднених даних, Івано-Франківська область нарощує співпрацю в плані експорту-імпорту з країнами Євросоюзу.

«Безумовно нічого доброго, якщо підсумовувати, це не дасть. Не хотілось би це казати, але такі речі роблять безсильні або підлі. Сильні такі речі не роблять», - говорить заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Ігор Зварич.

Наразі реальні дані щодо збитків прикарпатських виробників внаслідок блокування російської митниці немає. Натомість майже 40% товарів, представлених на Прикарпатті, виготовлені в Російській Федерації.