Що краще: бойлер чи газова колонка


У багатьох приватних будинках і квартирах не облаштовано гаряче водопостачання. Альтернатива — нагрівальне обладнання, здатне задовольнити потреби домовласників. Але перед покупкою необхідно дізнатися, що краще — бойлер або газова колонка. Обидва варіанти мають притаманні їм переваги, хоча принцип роботи у них різний.

 Тому спочатку варто ознайомитися з порівняльними характеристиками пристроїв для нагріву води та їхніми особливостями.

В чому відмінності

Споживач завжди віддає перевагу простим та якісним агрегатам. Головні критерії вибору — надійність, ефективність, низька ціна. Саме такі моделі легко придбати на сайті https://comfy.ua/ua/water-heater/. Водонагрівачі непрямого нагріву мають ряд переваг, але працюють тільки в парі з одноконтурним газовим котлом. Об'ємні баки вимагають багато місця, їх можна розташувати на стіні або підлозі.

У порівнянні з накопичувальним водонагрівачем колонкою зручніше користуватися, простіше її монтаж. Але якщо зіставляти газову колонку зі звичайним бойлером, всередині якого є ТЕН, то слід звертати увагу на такі критерії:

ціна пристрою;

особливості монтажу та витрати на облаштування;

простота та безпека при використанні;

процентне співвідношення витрати електроенергії та отриманого тепла для нагріву;

раціональність використання конкретної моделі.

Для правильного вибору необхідно розібрати кожен вид обладнання. Варто дізнатися всі позитивні та негативні сторони бойлера та газової колонки. При цьому рекомендується враховувати ціну, економічну сторону та інші важливі моменти.

Основні критерії вибору

Для визначення, який варіант нагрівача буде коштувати дешевше, слід звернути увагу на вартість. Вона може змінюватися залежно від виробника, моделі, технічних характеристик. Монтаж газових агрегатів обійдеться дорожче звичайного нагрівача з ТЕНом. А щоб з'ясувати, яка установка економніша, необхідно враховувати джерело живлення та параметри приладів. Кількість використаної електроенергії водонагрівачем залежить від того, яка потужність приладу та скільки часу знадобиться на нагрів.

Якщо порівнювати газову колонку чи бойлер за терміном служби, то перша має більш тривалий термін експлуатації. Але таке обладнання вважається досить небезпечним — бажано регулярно перевіряти стан колонки фахівцями газових служб. З електричним нагрівачем також виникають труднощі. Через часті стрибки напруги рекомендується придбання стабілізатора мережі. Крім того, треба періодично видаляти накип.

Заміна газового обладнання на електричний водонагрівач зазвичай відбувається через деякі труднощі в облаштуванні першого. Це пов'язано з високими вимогами відповідних служб щодо дозволу на підключення. Тому багато споживачів віддають перевагу водонагрівачам, які працюють від електромережі.

 


Реклама