Снятинська ратуша увійшла у ТОП-5 найкрасивіших у західній Україні


У XIV-XVIII столітті у багатьох українських містах почали виникати ратуші.

Ратуші — органи міського самоврядування в містах Західної і Центральної Європи, які не мали магдебурзького права. Такі міста ще називали ратушними. Оскільки наша країна знаходиться в самому серці Європи, то й не дивно, що на території України налічується так багато ратуш, серед яких є справжні історичні перлини.

Портал "Відкривай Україну" опублікував список п’яти найкрасивіших ратуш західної України. Сюди увійшли ратуші у Львові, Чернівцях, Бучачі Тернопільської області і Дрогобича, що на Львівщині. Є у списку і ратуша зі Снятина, що на Івано-Франківщині.

Снятинська ратуша  — це пам’ятка архітектури у стилі класицизм, і вважається однією з найгарніших і найвищих ратуш в Україні. Висота будівлі сягає 50 м, її вежу видно за кілька кілометрів, ще на під’їзді до міста. Вона поступається за висотою лише Львівській ратуші. Прекрасна споруда є родзинкою і візитівкою міста, її зображують на емблемах, медалях, сувенірах.

Архітектор ратуші Йосиф Шрейбер врахував сейсмічність зони розташування і властивість грунтів скелястого пагорба, адже ратуша стоїть на відмітці 270 м над рівнем моря. Годиник на ратушній вежі кожні 15 хвилин сповіщає мелодійним дзвоном жителів міста про час, циферблати якого розміщені з чотирьох сторін.

У приміщенні Снятинської ратуші функціонує три музеї: музей визвольних змагань імені В. Андрусяка, музей-бібліотека Михайла Бажанського, музей культури і книги Покуття.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!