США хочуть направити "морських котиків" для захисту свого посольства у Києві, - CNN


Адміністрація Байдена розглядає потенційну можливість відправки сил спеціальних операцій (SOF) в Україну для дуже обмеженої місії допомоги в охороні посольства США в Києві.

Про це повідомляє CNN з посиланням на свої джерела у Білому домі та Пентагоні, пише Еспресо.

Ідея використання SOF знаходиться на дуже попередній стадії і ще не була представлена ​​президенту Джо Байдену для прийняття рішення, повідомили ці джерела.

Американські морські піхотинці зазвичай охороняють посольства США по всьому світу, але в Києві наразі існує загальна згода, що типовий персонал охорони посольства морської піхоти може не підходити до невизначеної ситуації безпеки в Україні без додаткових сил, кажуть чиновники.

США не вірять, що Росія буде відкрито атакувати посольство. Але занепокоєння викликає те, що російська протиповітряна оборона або ракети можуть ненавмисно поцілити у приміщення дипмісії, і ситуація може різко загостритися. 

Офіційні особи США також виходять з переконання, що Росія розуміє, що США використовують військовий персонал для охорони своїх посольств по всьому світу, і тому не буде розглядати присутність морських піхотинців як ескалацію. Хоча до уваги береться і те, що президент Байден непохитний у своїй думці про те, що сухопутні війська США не воюватимуть в Україні. 

Певні занепокоєння викликає й те, що якщо сили спеціальних операцій увійдуть в Україну, то США повинні бути в змозі забезпечити швидкі засоби для виведення їх і персоналу посольства з України в умовах кризи. Наразі єдиними варіантами є автомобільний або залізничний транспорт до кордону.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!