У Франківську виявили два незаконні заклади для людей похилого віку


27 січня заступник голови обласної державної адміністрації Світлана Онищук провела нараду щодо виявлення і встановлення фактів надавачів соціальних послуг недержавного сектору з проживання та утримання людей похилого віку, осіб з інвалідністю та інших вразливих верств населення.

Питання порушено у звязку з подією, яка мала місце 21 січня у приватному закладі для громадян похилого віку у місті Харкові, де загуло 16 осіб, йдеться на сайті ОДА.

За інформацією департаменту соціальної політики облдержадміністрації в області є 24 установи, які надають вищезазначені послуги. Згідно з реєстром юридичних та фізичних осіб-підприємців на Прикарпатті 30 установ та ФОПів надають послуги з  догляду із забезпеченням проживання.

Проблемним є питання виявлення приватних і незареєстрованих надавачів таких послуг, адже згідно з чинним законодавством перевірка приміщення чи території може проводитися тільки за рішенням суду.

«Нам необхідно продумати механізм перевірок та виявлення незареєстрованих установ, створити  робочу групу, яка б координувала проведення цієї роботи в районах і територіальних громадах області, зауважила Світлана Онищук. – Найбільш вразливі верстви населення повинні бути під постійною увагою представників соціальної сфери задля  забезпечення надання якісних і своєчасних соціальних послуг нашим людям».

Представник ГУ Нацполіції в області  повідомив, що згідно з оперативними перевірками в Івано-Франківську уже виявлено два незаконні заклади, робота розпочата в Коломийському районі і найближчим часом перевірки будуть проводитися у всіх районах області. За фактами виявлених порушень внесено відповідні відомості до ЄРДР, що дозволить отримати рішення суду для перевірки.

 За результатами наради вирішено сформувати склад робочої групи ОДА та рекомендувати райдержадміністраціям оперативно  створити робочі групи чи комісії  в районах та невідкладно розпочати роботу із залученням громадськості та дільничних офіцерів поліції з виявлення і встановлення фактів   незареєстрованих надавачів  послуг  недержавного сектору.

«У найстисліші терміни усім контролюючим органам необхідно організувати наші спільні перевірки, співпрацювати з органами місцевого самоврядування, мешканцями громад задля виявлення і легалізації  приватних надавачів послуг з догляду та утримання  найуразливішої категорії громадян та недопущення повторення таких трагедій», - наголосила Світлана Онищук.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!