У Івано-Франківську розпочала роботу Літня школа молодих бібліотекарів України


З початку цього тижня (19 серпня) в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Франка розпочала свою роботу Літня школа молодих бібліотекарів України, яка цього року вперше проходить на базі Івано-Франківської області – у ТК «Буковель».

Тридцять найкреативнішіх представників бібліотечної молоді з 20 областей нашої держави, які були відібрані на конкурсній основі, впродовж тижня будуть опановувати нові підходи в роботі сучасних книгозбірень.

   Це інформаційно-освітній проект, головна мета якого допомогти молодим бібліотекарям швидко та легко адаптуватись у професійному бібліотечному середовищі та сформувати власну активну дієву позицію: опанувати основи стратегічного планування, організаційного розвитку та інноваційних послуг бібліотек; використання веб-технологій, блогів та соціальних мереж; основи лідерства, фандрейзингу та проектної діяльності; елементи моніторингу й оцінки для посилення результативності роботи сучасних книгозбірень.

   Програма школи розроблена таким чином, що учасники школи в інтерактивній формі будуть оволодівати новими знаннями. Формат навчання в школі передбачає проведення майстер-класів для учасників і застосування отриманих вмінь та навичок на практиці (у сільській бібліотеці і бібліотеках, де працюють учасники). Кожна тема передбачатиме виконання практичних завдань, загальний результат яких буде зафіксовано в останній день школи. В програмі школи планується застосування нового навчального формату - вуличний Університет - це неформальні лекції просто неба. Вони включають в себе живе спілкування, обмін досвідом та поради від успішних людей. Ця ініціатива вже давно й успішно діє як спосіб альтернативного навчання молоді.

   Учасників Літньої школи привітали заступник начальника управління культури, національностей і релігій ОДА Василь Тимків, директор Івано-Франківської ОУНБЛюдмила Бабій, тренери - кандидат історичних наук, професор Національної академії керівних кадрів культури і мистецтва, тренер головного тренінгового центру у м. Києві Ярослава Хіміч, директор Львівської обласної бібліотеки для дітей, член Президії УБА, заслужений працівник культури України Лариса Лугова, керівник відділу структурного розвитку програми «Бібліоміст» Ярослава Титаренко, завідувач методичного відділу Чернігівської ОУНБ Олена Сльозка, керівники проекту - Микола Вірстюк, завідувач відділу новітніх технологій Івано-Франківської обласної наукової бібліотеки ім. І.Франка, член Президії УБА, та піар-менеджер Української бібліотечної асоціації Оксана Бояринова.

  Усі вони побажали молодим бібліотекарям успішної роботи та майбутнього втілення інноваційних ідей, здобутих під час навчання у Літній школі, у своїх бібліотечних закладах.

  Голова Івано-Франківського обласного відділення УБА, заступник директора Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка Галина Горбань ознайомила гостей - тренерів та учасників Літньої школи - з основними напрямками діяльності ОУНБ та її структурними підрозділами.