У Коломиї на посаду очільника освіти ледь не призначили підозрюваного у сепаратизмі мера Попасної


Скандальний міський голова Попасної Юрій Онищенко два місяці стажувався в Коломийській міськраді і ледь не був призначений на посаду керівника управління освіти.

Втім, після хвилі обурення в мережі, очільник Коломийської громади Богдан Станіславський повідомив про припинення стажування, пише "Бліц-Інфо".

62-річни Юрій Онищенко протягом 2010-2021 років був міським головою Попасної Луганської області, членом “Партії регіонів”. З педагогічного досвіду у нього – робота воєнним керівником протягом 1987-1994 у ПТУ № 85 і СШ №1 у Попасній. Відтак працював у правоохоронних органах, зокрема, перед тим як стати міським головою, обіймав посаду начальника УДАІ Попаснянського РВ УМВС. Зараз Юрій Онищенко на пенсії.

За інформацією ЗМІ, у 2016 Служба безпеки України підозрювала Онищенка у сепаратизмі. Правоохоронці встановили, що навесні 2014 року Онищенко на Луганщині брав активну участь в організації антиукраїнських мітингів та підтримці сепаратистів. Мер скликав позачергову сесію Попаснянської міськради, на якій особисто оголосив депутатам заяву президії Луганської облради з вимогами проведення антиконституційного референдуму. 

“З початком антитерористичної операції він фінансово підтримував незаконне збройне формування – так зване “попаснянське ополчення” – та особисто надсилав місцевим підприємцям листи про необхідність надання грошей на їхні (бойовиків) потреби”, – повідомляли у прес-центрі СБУ.

Справу передали до суду, де процес тривав кілька років. Та яким було рішення Феміди - наразі залишається невідомим. 

Відтак, інформація про можливе призначення Юрія Онищенка на посаду керівника освіти обурила громадськість Коломиї. Люди навіть запланували вийти на протест під міськраду. Однією з перших на сполох забила мама загиблого на війні Любомира Бордуна Надія, який перед тим і очолював управління освіти. 

Немає опису.

Богдан Станіславський спочатку став на захист Онищенка, мовляв, кожен українець має право претендувати на посаду і дискримінувати Онищенка через те, що він переселенець не дозволить. Та після обурення громадськості передумав.

Як переконує Станіславський, на цю посаду Юрія Онищенка порекомендували військові. Мовляв, він як мер Попасної постійно допомагав захисникам, зокрема й коломийським «едельвейсам», які три роки свого часу перебували в тому місті та тримали там оборону від російських сил.

"Станом на зараз Юрій Онищенко все ще залишається міським головою Попасної, але не виконує обов’язки, оскільки там створено військо-цивільну адміністрацію. Однією з причин того, що Юрій Онищенко зараз у нашому місті – саме тут, у «десятці», несе службу його дружина. Оскільки він займає посаду міського голови Попасної, то не може ані очолювати управління, ані бути заступником начальника. Але враховуючи те, що він добре розбирається в гуманітарних питаннях, як мер відгукнувся на прохання мера поділитися досвідом в освіті. 

Ситуація з листом СБУ дійсно викликає питання. Тому стажування Юрія Онищенка припинено, а його відсторонено від виконання обов’язків. Також звернувся до правоохоронців вияснити цю ситуацію. Попри те, що реєстри закриті, спецперевірки зараз не проводять, прошу вибачення у громади про те, що недогледіли. Через ці всі події, в тому числі в освітній сфері, буде проведена нарада з головами депутатських фракцій", - написав голова Коломийської міськради у мережі. 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!