В Долині хочуть створити свій «енергоострів», аби стати енергонезалежною громадою


Долина хоче стати першою повністю енергонезалежною громадою в Україні.

У Долинській громаді минулого року встановили сонячну станцію для живлення очисних споруд. Цього року КП «Водоканал» уже почало продавати надлишки електроенергії в загальну мережу. Про це повідомив міський голова Іван Дирів, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

 «Продавати електроенергію ми почали з 1 липня цього року. Коли почалась війна, ми розуміли,  що можуть бути перебої з елетропостачанням, тож треба зробити так, щоб люди були з водою і каналізацією. Ми виділили 4,7 мільйона гривень з бюджету і збудували сонячну електростанцію на очисних спорудах. Від грудня вона вже виготовила 89,31 МВат годин. З таким темпом станція окупиться за 2 роки»,- каже мер. 

За словами директора КП «Водоканал» Сергія Яремківа, генерація в січні-лютому була незначна. Потужна генерація почалась з середини травня. 

«Червень-липень ми вже почали економити по 130-140 тисяч гривень на місяць. Потужність станції 120 кВат. З 1 липня ми вже віддали в мережу близько 5600 кВат. Це приблизно 15 тисяч гривень ми заробили. Зараз уже розроблена проєктна документація на монтаж такої ж станції на водозаборі та меншої на 15 кВат на регулюючих спорудах. Там буде можливість акумулювати енергію. Кошти в бюджеті передбачені, і роботи вже розпочалися. На водозаборі до 15 вересня мали б запустити»,- каже очільник водоканалу.

Втім, зупинятися тільки на цих сонячних елетростанціях мер не хоче. В планах Івана Диріва – зробити Долину повністю «енергонезалежним островом».

«Цей проєкт називається «Створення сотової енергомережі в Долинській громаді». У 2023 році наша ідея енергетичної децентралізації була категорично відкинута зі сторони Міненергетики. Все мало бути під тотальним контролем обленерго. Але вже у листопаді виданий указ президента №737 про введення в дію рішення РНБО щодо необхідності руху в цьому напрямку. Є доручення для уряду розробити нормативну базу, яка дасть можливість робити децентралізовані системи у громадах і ряд інших доручень. Під час другої наради у лютому-березні, коли вже були наслідки ударів по енергосистемі, Міненерго вже змінили думку»,- пояснює мер.

Наразі в уряді розглядають можливість спільного користування мережами. Адже навіть якщо громада поставить обʼєкти генерації, то не зможе свою енергію доставити до обʼєктів інфраструктури, бо немає своїх мереж.

«Можна звісно будувати свої мережі в обхід обленергівських ,але зараз це заборонено законодавством. Коли дозволять спільне користування, ми маємо проєкти встановлення потужностей на наших обʼєктах, і зможемо забезпечувати себе»,- каже мер. 

Окрім законодавчих, є і проблеми з технічної сторони. Адже таку систему можна зробити лише на основі «розумних» мереж, а громадах вони старі. 

«Нам треба модернізувати підстанції, робити лінії звʼязку між підстанціями та обʼєктами. Але це коштує десятки мільйонів гривень. Також є проблема з балансуванням, адже наша енергосистема може працювати тільки збалансовано. Тож система громади має бути також самобалансуючою»,- пояснює Іван Дирів.

Немає опису.

Своєю чергою виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук зауважив, що Долинська громада - це перша територіальна громада в Україні, яка створила комунальне підприємство і виробляє елетроенергію та продає в мережу. 

«Асоціаця міст України недавно піднімала це питання з народними депутатами в частині того, що генеруючи електроенергію територіальна громада не має можливості передати її тому чи іншому комунальному закладу на своїй території. Мова йде про те, що ТГ не має можливості використовувати мережі безкоштовно. Електроенергію треба продавати, а потім купувати. Зважаючи на ситуацію в країні ми б хотіли підняти це питання»,- підсумував експерт. 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!