Нацкомісія пропонує підняти тарифи на воду для 35 водоканалів. Івано-Франківськ у списку


Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), 31 травня розглянула питання підвищення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення у 2023 році.

Регулятор пропонує підвищити тариф на централізоване водопостачання та водовідведення для 35 водоканалів. У списку є й "Івано-Франківськводоекотехпром", передає "Бліц-Інфо". 

Як йдеться у обґрунтуванні до постанови, чинні тарифи для комунального підприємства «Івано-Франківськводоекотехпром» були встановлені ще наприкінці 2021 року і почали діяти з 01.01.2022. Втім, цей тариф не відповідає витратам - зросла вартість електрики, змінилася амортизація, збільшилися витрати на реагенти та оплату праці, зріс курс валют, а це впливає на повернення кредиту, який брали у Світового банку на розвиток інфраструктури. 

Відтак, пропонувалося з 1 червня встановити такі тарифи: 

за водопостачання 15,93 грн за 1 куб. м (13,27 коп без ПДВ),

за водовідведення - 19,50 грн за 1 куб.м (16,25 грн без ПДВ).

Втім, під час обговорення Нацкомісія вирішила перенести це питання на 14 червня. Мовляв, у тариф заклали попередню вартість електрики, а з 1 червня її ціна має зрости. Відтак, якби нові тарифи затвердили сьогодні, то це б означало невідповідність витратам та, в підсумку, ще більші збитки для водоканалів. Тож нові розрахунки мають винести на розгляд комісії вже за два тижні.

Та, як стає зрозуміло з обговорення, зростання тарифів на воду найближчим часом таки буде. 

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!