В ОК "Захід" прокоментували мобілізацію 21-річного Верховинським ТЦК


В оперативному командуванні "Захід" прокоментували мобілізацію Верховинським ТЦК 21-річного Анатолія Захаревича у кінці травня.

Про це йдеться у дописі на facebook-сторінці ОК "Захід".

"Сьогодні, інформаційне бюро впливової Британської телерадіомовної корпорації BBC, яке має свій відділ в Україні, опублікувало на власному медійному ресурсі інформацію про громадянина України Анатолія Захаревича, якого було мобілізовано наприкінці травня поточного року до лав Збройних Сил України допускаючи, що це було зроблено протиправно, а виною тому – прогалини у чинному Законодавстві України. “Анатолію - 21 рік. У нього бронхіальна астма. Попри це, його мобілізували”, - з такого “козира” у заголовку зайшло видання, викликавши чергову хвилю хейту проти системи мобілізації в Україні та територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки підігріваючи градус суспільної напруги", - пишуть військові.

Там пояснюють, що Анатолій Захаревич був мобілізований в порядку вимог закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, який вступив в дію з 18 травня 2024 року. Додають, що він умисно не оновив свої облікові дані.

"Згадана вище особа умисно не оновила свої облікові дані та не зверталась раніше до Верховинського ТЦК та СП з приводу будь яких обтяжень, які могли б діяти по відношенню до нього щодо надання відстрочки від призову та мобілізації, що свідчить про усвідомлені наміри з його боку щодо ухилення від явки до ТЦК та СП з метою набуття тих чи інших прав", - наголошують в ОК "Захід".

Далі військові стверджують, що журналісти навмисне акцентували на хворобі військовозобов'язаного. Переконують, що Анатолій Захаревич, згідно з висновком ВЛК - придатний до служби, а сам діагноз, про який йдеться у статті, - не відповідає дійсності.

"Далі, з тверджень BBC News Ukrainian А. Захаревич начебто має захворювання, яке перешкоджає йому подальшому проходженню військової служби. Принагідно хочемо зауважити, що право на нерозголошення конфіденційної інформації про людину гарантуються вимогами ч. 2 ст. 32, ч. 3 ст. 34 Конституції України. Право на медичну таємницю закріплене в Основах законодавства України про охорону здоров’я, окремі аспекти визначені у Сімейному кодексі України, Цивільному кодексі України, Кримінальному кодексом України, зокрема статтях 132 та 145, вимогами ч. 2 ст. 21 Закону України “Про інформацію”, а саме порушення лікарської таємниці є зловживанням права на інформацію, що тягне цивільно-правову відповідальність. Враховуючи суспільний резонанс та в межах компетенції, виходячи з наявних даних інформуємо, що відповідно до Довідки військово-лікарської комісії Верховинського РТЦК та СП Анатолія Захаревича визнано придатним до проходження військової служби, а сам діагноз, який поширено в дописі BBC News Ukrainian не відповідає дійсності. Військовозобов’язаний Захаревич, нині перебуваючи у навчальному Центрі скарг на стан здоров’я не заявляє позаяк отримує всю належну допомогу та підтримку з боку командування військової частини", - коментують військові.

Окрім того, в ОК "Захід" заявили, що Анатолій Захаревич нібито не виконує обов'язки військової служби через релігійні переконання. Через що на нього відкрите кримінальне провадження.

"Вважаємо за необхідне поінформувати суспільство й про те, що вбачаючи, що жодні маніпуляції зі станом здоров’я або інші дії не дали бажаного для Анатолія Захаревича результату – 07 серпня 2024 на адресу військової частини де він проходить навчання від ТУ ДБР розташованого у місті Хмельницький надійшов витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо початку досудового розслідування відносно військовослужбовця військової служби за призовом під час мобілізації солдата Захаревича А.Я., який починаючи з 17 червня 2024 року й дотепер, в умовах воєнного стану, посилаючись на свої релігійні переконання, всупереч чинному законодавству України не виконує обов’язки військової служби, чим ухиляється від несення військової служби без поважних причин. Правова кваліфікація злочину – ч. 4 ст. 409 КК України", - заявляють військові.

Наприкінець в ОК "Захід" запевнили, що докладуть всіх зусиль, аби ситуація отримала всебічну оцінку, а "правові наслідки стали виключними для всіх сторін".

 

Нагадаємо, що BBC Україна у статті "Мобілізація до 25 років. Кого далі забирають до війська і як це можуть змінити" навела випадок мобілізації 21-річного Анатолія Захаревича, якого доставили до ТЦК, а згодом на навчання.

У кінці травня він із дівчиною вирішив поїхати на день у Карпати, але в результаті з працівниками Верховинського ТЦК за кілька днів побував у Рівному, Кам'янці-Подільському і потрапив на полігон.

Пара приїхала до Ворохти поїздом, каже хлопець. Далі їхала до полонин на автобусі, як дорогою на мобільному блокпосту їх зупинили працівники Верховинського ТЦК.

Під час перевірки документів Анатолію сказали, що в нього неоновлені дані та "запросили проїхати до ТЦК".

Він каже, що не переживав – йому 21, у нього бронхіальна астма, через яку він мав статус "обмежено придатного у воєнний час", та і за законом він мав іще майже два місяці на оновлення даних у ТЦК, ЦНАПі чи онлайн.

Але "ми хотіли продовжити подорож і піти в гори, а вони (представники Верховинського ТЦК. - Ред.) сказали, що це мало би зайняти 20 хвилин, тому я не пручався".

Уже в ТЦК, каже він, його попросили підписати згоду на проходження ВЛК у Верховинській лікарні. Він відмовився і в результаті, за його словами, до нього почали ставитися агресивно і вибили із рук телефон, коли він намагався розповісти про ситуацію на роботі.

Після цього він таки пройшов ВЛК у Верховині – "відвезли у лікарню, погрозами змусили зробити флюорографію", "медсестри взяли кров з вени", а інші обстеження "проставили у приміщенні ТЦК", визнавши повністю придатним.

Наступного ранку Анатолія та ще кількох хлопців завезли в Рівне на територію однієї із військових частин. Він каже, що там у палатках сиділа комісія, яка приймала людей в частину.

Там він уперше побачив документи, які нібито сам підписав. Анатолій запевняє, що за весь час навіть не брав ручки (але працівники ТЦК, за його словами, при ньому зробили фото з його Дії, де в тому числі видно не надто вигадливий підпис хлопця).

Він сказав це чоловіку, який мав його оформити, той накричав на людей, які привезли 21-річного хлопця та відмовився приймати його у військову частину. Після цього Анатолія та ще двох хлопців відвезли назад у Верховину, де "змусили ночувати у холодному приміщенні". Заступник керівника Верховинського ТЦК, за словами хлопця, сказав, що "за вас уже все зробили, ви будете служити", і що для них нібито знайдуть інші військові частини, де їх погодяться прийняти.

Вранці Анатолія та інших повезли в Кам'янець-Подільський, де він побачив ті ж дивні документи, що і в Рівному, але там його вже не слухали та прийняли на навчання.

Анатолій на полігоні уже третій місяць. Через свою хворобливість та ніч у холодному приміщенні він уже встиг потрапити в лікарню.

У розмові з ВВС Україна хлопець зізнається, що фактично не відвідує навчання, він відмовляється одягати форму. Тим часом його дядько Олександр Захаревич, колишній військовий, який у 2022 році пішов до армії добровольцем, з адвокатами подали заяви у поліцію, ТЦК, ДБР, військову прокуратуру та офіс омбудсмена з прав людини.

Чоловік надав ВВС Україна фото відповідей цих відомств на свої запити. Згідно з документами, Верховинське районне відділення поліції провело перевірку в місцевому ТЦК і ознак правопорушень не виявило.

На запит Івано-Франківського зонального відділу Військової служби заступник начальника Верховинського ТЦК пояснив, що Анатолія затримали прикордонники, "які склали адміністративний протокол за незаконну спробу перетину державного кордону". Зараз адвокатка вимагає показати їй цей адміністративний протокол.

Натомість на адвокатський запит у Верховинському ТЦК відповіли, що Анатолій Захаревич "не був у Верховинському ТЦК" і не проходив там "медогляд".

Поки що вдалося добитися того, що спеціалізована прокуратура Західного регіону (після звернення депутата Олексія Гончаренка, який є ініціатором законопроєкту про заборону мобілізації до 25-ти) відкрила справу за фактом "можливого незаконного затримання" Анатолія Захаревича "з ознаками кримінального правопорушення".

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!