В Рожнятові демонтували пам'ятник радянському солдату


На Прикарпатті продовжують позбуватися радянських ідеологічних символів.

На виконання рішення сесії Рожнятівської селищної ради №596-20/2022 від 19.04.2022р. «Про протидію інформаційній війні росії та деколонізацію культури» 30 червня 2022 року в смт. Рожнятів під керівництвом секретаря селищної ради Тетяни Михайлишин проведено демонтаж пам'ятника воїнам радянської армії.

"Символічно, що це відбулось у день народження генерала-хорунжого Романа Шухевича! Пам’ятники радянським солдатам й іншим аналогічним атрибутам з часу повномасштабної війни демонтовано у Здолбунові, Тернополі, Рівному, Чорткові, Харкові, Ужгороді, Мукачевому, Стрию, Верховині, Колочаві, Торговиці на Коломийщині та багатьох інших містах і селах України. Нині, як ніколи, гостро перед українцями стоїть завдання переосмислення нашого минулого, нашої культури, а процес декомунізації потребує продовження",- кажуть в селищній раді.

Заступник голови Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук Володимир Тиліщак в одному із інтерв’ю наголосив, що: «Коли йдеться про пам’ятники, назви, присвячені російським діячам, якими рясніють наші міста, ми повинні розуміти, що у більшості вони присвячені не просто діячам культури, а тим, кого, за влучним висловом Еви Томпсон, можна назвати трубадурами імперії. Ці назви, пам’ятники не були ініціативою місцевих громад. Вони були нав’язані імперським центром, щоб прив’язати українську історію, культуру до імперії. Очищення публічного простору від маркерів імперської спадщини повинно супроводжуватися глибшим переосмисленням цієї спадщини.»

На зображенні може бути: на відкритому повітрі

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!