В Україні збирають "Армію дронів". Долучитися може кожен


Фандрейзингова платформа UNITED24 разом із Генеральним штабом ЗСУ та Міністерством цифрової інформації оголосили про початок проєкту «Армія дронів».

Це комплексна програма, до якої входять системна закупівля дронів, їхній ремонт та оперативна заміна, а також курс навчання пілотів. Перша задача проєкту — придбати 200 дронів-розвідників для Збройних Сил України, а також зібрати тисячі найпростіших дронів. Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

Люди з усього світу зможуть пожертвувати кошти або віддати на потреби #ЗСУ власний дрон через лендинг на сайті https://u24.gov.ua/uk/dronation

Пріоритет проєкту — 200 професійних безпілотних авіаційних комплексів тактичного рівня для повітряної розвідки. Такі дрони можуть літати до 24 годин на відстань до 160 кілометрів та на висоті до 5 кілометрів. Вони оснащені декількома камерами з тепловізором, датчиками положення та програмним забезпеченням, а головне — їх складно помітити, а отже складно збити.

«Проєкт, який Збройні Сили України запускають разом із Мінцифрою та платформою Президента України UNITED24, дуже важливий для нас, — говорить полковник Олексій Носков, помічник Головнокомандувача ЗС України. — “Армія дронів” допоможе ЗСУ сфокусуватися на плануванні та проведенні військових операцій з використанням сучасних технологій. Тож ми очікуємо, що лінія фронту — а це близько 2 470 кілометрів — буде постійно моніторитись для ефективної відсічі ворожим атакам».

На сайті UNITED24 можна обрати одну з опцій: переказати кошти на дрон чи віддати власний. Усі пожертви надходять на спеціальний рахунок Міністерство оборони України в Національний банк України.

Надіслати свій дрон можна на склад партнерів проєкту — Help Ukraine.center у Польщі або в хаб в США. Звідти його доставлять в Україну. Українці також зможуть відправити посилку через будь-яке відділення партнера проєкту — «Нова пошта». Достатньо принести дрон, сказати кодові слова «доставка для ЗСУ на "Армію дронів"» і оператор самостійно оформить відправлення.

Пожертвувати просять квадрокоптери з такими параметрами: батарея ємністю не менш ніж 5000 мА·год, дальність польоту від 1 км, камера з роздільною здатністю не менш ніж 20 Мп, тривалість заряджання не менш ніж 30 хвилин, параметри фото — не менш ніж 5280х3956, параметри відео не менш ніж 3840x2160. Дрон може бути новий або ні, головне, щоб він був справним і придатним до використання.

«Це війна не тільки людей, а й технологій. Наша IT-армія щодня перемагає росію у кіберпросторі, однак “Армія дронів” прискорить нашу перемогу на реальному полі бою, — впевнений Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації, відповідальний за UNITED24 зі сторони Кабінет Міністрів України. — Важливо, що це не разова акція, а комплексна програма, що складається із системної закупівлі дронів, їхнього ремонту та оперативної заміни, а також курсу навчання пілотів. Ми закликаємо долучитися до “Армії дронів” весь світ: від великого бізнесу до кожної небайдужої людини».

Першим ініціативу підтримав Олег Гороховский та Monobank, відкривши збір на дрони у спеціальну благодійну Банку. #Monobank одразу поповнив її на 6 мільйонів гривень та закликав долучатися своїх клієнтів. За п’ять днів було зібрано майже 64 мільйони гривень. На них будуть придбані два ударні безпілотні авіаційні комплекси #Warmate.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!