Вирощування овочів у центрі міста. Як іванофранківці можуть стати еко свідомими


Еко питання гостро стоїть у сучасному суспільстві. Активісти постійно обгрунтовують нові ідеї для збереження та відновлення природи, сортування сміття, зменшення відходів тощо. Деякі з них настільки логічні, що здається дивним те, чому досі люди цим не користувалися.

Міський еко сад – це не просто “зелена зона” в Івано-Франківську, це чудове, раціональне використання простору! Адже, такий сад можна облаштувати на даху або балконі. Про екологічно правильне використання природних та людських ресурсів розповість гість програми “Еко компас” екоактивіст, ініціатор проєкту “Urban garden” Михайло Веклин, пише Бліц-Інфо з посиланням на Вежу.

Як у Вас виникла ідея створити сад на даху? Це популярний проєкт?

– Перед створенням кожного нашого проєкту ми намагаємось слідкувати за подіями у світі. Відслідковуємо світові тенденції та проблеми, шукаємо способи вирішення. Створюючи “Urban garden” в Івано-Франківську, ми намагались розв'язати проблему харчових відходів на сміттєзвалищі. Це орієнтовно 50% усіх відходів. Саме з цією проблемою ми хочемо боротись і показувати, як це робити. Задля цього ми започаткували проєкт міського саду “Urban garden”. Тут будемо використовувати компост із харчових відходів, щоб вирощувати овочі, зелень, гриби. Надалі вирощені продукти плануємо віддавати у заклади харчування, які надаватимуть нам харчові відходи. Ми створюємо циркулярну економіку: сміття з нашого саду нікуди не переходить, а перетворюється в готові продукти.

Є в Україні аналоги “Urban garden”?

– Ми намагаємось спостерігати за схожими проєктами, але їх не так багато. Поки що працює один комерційний міський сад у Львові. Він дуже схожий на те, чим ми займаємось. Є багато ботанічних садів, де вирощують квіти, насіння та овочі. Звичайно, таке є, але це інший формат. Натомість в нас соціально-економічний проєкт, який дає можливість долучити мешканців міста до процесу “міського землеробства”. Декілька років тому існував проєкт “31” у Києві. Саме його досвід ми намагаємось перейняти. Втім, робимо цю справу постійною, яка щосезону буде тільки збільшуватись. 

Світовий досвід вплинув на ваш проєкт?

– В центрі Берліну є територія, яку активістам виділив муніципалітет. Зараз там можна вирощувати овочі та спостерігати за цим процесом. Насправді не всі мають уявлення, як вирощувати ті чи інші овочі та фрукти. Особливо діти, які думають, що все можна тільки купити. Берлін є для нас прикладом.

Яка концепція саду “Urban garden”?

– Це міський сад з вільним доступом. Мешканці можуть приходити та працювати на грядках, вирощувати овочі. Ми будемо консультувати nf допомагати відвідувачам. Плануємо запрошувати спеціалістів, які допоможуть розширити знання, інтереси, а ще покажуть, як самотужки вдома займатись цією діяльністю. В Івано-Франківську є багато будинків з ОСББ, де на дахах можна організувати зони вирощування овочів та фруктів для жителів.

Ми й не очікували, що у цій справі все дуже просто. При потребі ми допоможемо у процесі вирощування. Плануємо сприяти в обміні насінням, будемо давати власний компост бажаючим.

Як почалась історія саду “Urban garden”? Ви вже мали досвід у цій сфері?

– У 2019 році я з командою однодумців вирішили започаткувати процес переробки вторинної сировини. Почали активно втілювати власну ідею, створили місця для сортування та зберігання вторинної сировини. Протягом трьох місяців ми зрозуміли, що об’єми відходів досить великі. Так ми створили ручну сортувальну станцію для обслуговування. Згодом почали займатись ще й просвітницькою діяльністю. Ми створювали еко події для дорослих та дітей. Насамперед ми розповідали про свідоме споживання, бо варто не тільки сортувати сміття, а й зменшувати використання. Власним прикладом ми показуємо, що можна бути еко свідомим.

Хто вам допомагає у цій еко справі?

– Однодумці є і це тішить. Об’єднатись довкола проблеми є нашою основною метою. Тільки так її можна вирішити, бо самотужки це складно зробити. Бажаючі постійно приєднуються до нас, допомагають працею, коштами, знаннями, інструментами тощо. Ми раді, що в Івано-Франківську багато еко свідомих людей. 

Які цілі ставите перед собою надалі?

– Ми дуже задоволені тим, що вже маємо на сьогодні. Постійно працюємо, щоб придумати щось нове та цікаве для мешканців міста. В нас є волонтери, які із задоволенням допомагають. Плануємо надалі розвивати міський сад. З наступного сезону хочемо збільшити територію саду до 600 м.кв. Ще ми шукаємо партнерів та інвесторів для створення простору еко свідомих людей. Він буде об’єднувати міську сортувальну станцію, лабораторію для створення виробу із вторинної сировини, спільні робочі місця для громадських організацій та автоматизовану сортувальну станцію. На територію заводу буде потрапляти продукція і виходити теж буде продукція або сировина, а не сміття.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!