Волонтерка Любов Савчук: «Волонтерити, щоб наблизити перемогу, має кожен»


Любов Савчук — педагог-організатор Цуцилівської гімназії Переріслянської сільської ради, а також волонтерка, яка активно долучилася до допомоги військовим ще з 2014 року. Жінка згадує, що в той час багато односельців мобілізувались на Схід, тож сидіти склавши руки було неможливо.

Як організовували волонтерство в селі до та після повномасштабного вторгнення?

Під час АТО волонтерство в громаді зосередилось навколо Цуцилівської гімназії — працівники та школярі ліпили вареники, пекли печиво, малювали малюнки-обереги, стінгазети для воїнів. Надалі це все передавали волонтерами у м. Надвірна.

Любов пригадує, що коли 24 лютого пролунали вибухи в Івано-Франківську — стало страшно, а шоковий стан тривав до неділі. Проте і цього разу жителям вдалося швидко стати на шлях волонтества. Вже у понеділок громада зібралася у народному домі для роботи, де влаштували також пункт збору тканин, сіток тощо. 

Волонтерка пригадує: «Одні стригли, інші в'язали, треті плели... Йшли усі: від малого — до старого. Кожен старався робити те, що може. Очам страшно, а руки роблять. Тоді ми сплели першу сітку, потім — другу, третю. Бували такі дні, що плели одразу три маскувальні сітки. Відправляли, кому було потрібно...»

Чим займається громада сьогодні?

Після кількох тижнів від початку повномасштабної війни громада усвідомила, що боротьба продовжуватиметься ще не один місяць. Закінчувалась тканина, а, отже, й процес плетіння сіток уповільнювався. Але, як пригадує Любов, місцеві волонтери не хотіли сидіти на місці: «Час проходив, ми розуміли, що боротьба не закінчиться ні завтра, ні післязавтра. Тканина закінчувалася, сітки теж.

Але робити треба було щось: придбали намистини, фурнітуру і почали зі школярами плести вервички і браслети-обереги для наших захисників і захисниць. Була тканина — плели сітку. Не було — плели вервички. Малювали малюнки, писали листи». 

Любов підкреслює: «Проблеми були, є і будуть. Важливо, щоб ініціативу хоч хтось підтримував. Знайти однодумців, заручитися підтримкою... Волонтерити, щоб наблизити перемогу, має кожен!»

Що волонтерство дає людині?

«Волонтерство дає досвід, зростання, розуміння, що ти можеш внести свою невеличку лепту в справі, на крок наблизитися до бажаної перемоги. Ми не можемо судити людей, хто більше працює, хто — менше... Кому як вдається. Головне — мати бажання і працювати, навіть маленькими кроками», — ділиться роздумами Любов.

Волонтерка також вірить, що після нашої перемоги країна потребуватиме «роботящих рук». Тож кожен волонтер зможе знайти себе у справі, де вже спробував власні сили та зміг бути корисним.

Наостанок пані Любов бажає волонтерам: «Молодим — впевненості, витримки, вірити, що все вдасться. Діти і молодь — це наше майбутнє. Об’єднуємо зусилля для досягнення спільної мети. Хай Бог допомагає!»

Проєкт «Волонтерство for everyone» організовано ГО «Ти Зміни» у межах Програми «Спільнодія», яка виконується Фондом Східна Європа у партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень і ГО «Разом проти корупції» за фінансової підтримки Європейського Союзу. 

Думки, викладені у цьому матеріалі, не обов’язково відображають позицію організацій-партнерів консорціуму та Європейського Союзу.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!