Як Івано-Франківськ святкує 353-річницю від дня заснування


Сьогодні, 7 травня іванофранківці відзначають 353 річницю від дня заснування міста. Однак основні заходи заплановані на 8 – 10 травня.

Загалом цьогорічне святкування буде скромним, однак відбудуться кілька основних заходів. Зокрема, урочисте відкриття Дня міста відбудеться перед ратушею 9 травня о 11-й годині. Там же буде і трьохметровий торт, яким частуватимуть присутніх. Тим не менш, концертів та феєрверків не буде.

Ще сьогодні в рамках відзначення 353 річниці від дня заснування міста Івано-Франківська відбудеться загальноміське дитяче свято "Цвіт талантів Івано-Франківська". В програмі свята – спортивні показові виступи, запальні танці та пісні обдарованих вихованців дитячо-юнацьких клубів, танцювальний флеш-моб, нагородження учасників конкурсу дитячого малюнку «Я і озеро».

Головні акценти святкування будуть зроблені на спортивних та заходах для дітей, підтримці традиційних фестивалів – Прикарпатського вернісажу та "Свята ковалів".

Зокрема, на 13-му традиційному "Святі ковалів" буде виготовлено ковану експозицію для острова кохання. Відкриття фестивалю заплановане на 8 квітня, 11-ту годину. В програмі фестивалю: демонстрація майстерності від ковалів України та закордонних учасників, майстер-класи ведучих фахівців ковальської справи, ярмарок кованих речей, виставка "Орнаментальне ковальство-2015", пленер "Позитив".

Також завтра в рамках планеру, буде встановлено перші п'ять скульптур на вулиці Шевченка, що дасть можливість перетворити вулицю на музей під відкритим небом. Їхнє урочисте відкриття відбудеться о 13 годині. 

Натомість традиційний ярмарок "Прикарпатський вернісаж" проходитиме на вулиці Низовій та площі Шептицького.

У суботу в рамках святкування Дня міста буде проведений "Форум партнерських міст – ефективне управління". На його відкриття завітає генеральний консул Польщі у Львові Ярослав Дрозд. У той же день на завершення відбудеться святковий концерт до Дня міста Івано-Франківська та церемонія вручення міської премії ім.І.Франка.

Нагадаємо, сьогодні в рамках святкування Дня міста студенти подарували міському голові Віктору Анушкевичусу картини зі старовинним зображенням Івано-Франківська.

Довідково: З 1662 до 1772 року і з 1918 до 1939 року місто мало назву Станиславів, з 1772 до 1918 року – Станіслав. З 1939 року радянською владою було повернуто австрійську назву Станіслав, а 9 листопада 1962 року з нагоди 300-річчя місто було перейменовано у Івано-Франківськ на честь видатного письменника Івана Франка. Більшість мовознавців і жителів міста відзначає, що нова назва міста була дана радянською окупаційною владою з порушенням правил української мови і за політичними мотивами. Тодішня партійна номенклатура не хотіла, щоб назва міста асоціювалася із іспанським диктатором Франциско Франко, який був ворогом СРСР.