Як пережити перехід на зимовий час. Поради франківської психологині


У ніч з 24 на 25 жовтня стрілки годинника переведуть на годину назад. Втім, не всі франківці радіють тому, що спатимуть довше. Мовляв, важко пристосовуватись до нового часу.

Психолог з Івано-Франківська Наталія Чаплинська у розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо пояснила, що будь-який перехід годинників дає збій у ритмі "біологічного годинника" людини. Найбільше страждають під час переходу ті, хто хворіє на хронічні захворювання та прив'язаний до приймання ліків.

"Це хворі на діабет та серцево-судинні захворювання. Такі люди є дуже емоційно-чутливими до змін в середовищі. Під час переходу на зимовий час також може загострюватись хандра, або ж вмикатись нотки депресії. Стрес від зміни часу може тривати від трьох днів до місяця, у кожного індивідуально. В середньому людині потрібно два тижні для адаптації",- пояснює франківка.

Аби легше адаптуватись до змін, психологиня радить швидше лягати спати та змістити приймання ліків. Чаплинська також додає, що зимовий час призводить до того, що люди менше часу перебувають на сонці. Це пов'язано зі зменшенням вироблення певних гормонів, які призводять до падіння настрою та депресії. 

"Було б добре, якби люди хоча б за 5-10 днів готувались до переходу і змінювали свій ритм сну. Також, щоб  зменшити стрес і напругу варто вдень більше гуляти на вулиці. А людям, які хворіють, потрібно переглянути режим приймання ліків",- ділиться психологиня.

Як легше пережити переведення годинників на зимовий час?

Прогулянки. Бувати більше на свіжому повітрі;

Харчування. Вживати групу вітамінного комплексу і елементів Омеги, не забувати про свіжі овочі та фрукти, їсти гіркий шоколад, щоправда, у невеликих кількостях;

Час для себе. Хобі, зустрічі з друзями, відвідування концертів та перегляд позитивних фільмів допоможе швидше реабілітуватись до зміни часу.

Додамо, що стрілки годинника потрібно буде перевести на одну годину назад у ніч з 24 на 25 жовтня о 4-ій ранку. Більшість сучасних телефонів і ноутбуків змінюють час на зимовий автоматично, втім, деякі потрібно налаштувати вручну.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!