Як прикарпатець, який воював проти росіян, став їхнім агентом в Європі


Мережа російських диверсантів діє в усій Центральній Європі та країнах Балтії та стає дедалі активнішою.

Завербовані через Telegram агенти намагаються розсіятися у різних країнах. Серед них виявляється несподівано багато українців. Ба, навіть і прикарпатців, які воювали проти росіян на фронті з 2014 року. Про це йдеться у розслідуванні NGL.media.

44-річний Ярослав Богуславець із містечка Долина на Івано-Франківщині разом з 13 українцями, двома білорусами та росіянином входив до диверсійної організації, що планувала підірвати залізничну колію, якою перевозили військову техніку з Європи в Україну. Група складалася переважно з молодих людей. Жоден із них раніше не мав конфліктів із законом. Жоден із них не мав антиукраїнських поглядів.

Його рідні та близькі досі не вірять у це. «Як він може бути шпигуном? Та ж він півтора року прослужив у АТО! – каже 83-річна Софія, мати чоловіка. – Він завжди був проти Росії. Він постійно сварився з моїм братом, прихильником Путіна». 

Ярослав Богуславець з Долини провоював півтора роки в АТО, тепер оголошений у Польщі в розшук за шпигунство на користь Росії (фото NGL.media, з домашнього фотоархіву Софії Богомолець)

Ярослав Богуславець з Долини провоював півтора року в АТО, тепер оголошений у Польщі в розшук за шпигунство на користь Росії (фото NGL.media, з домашнього фотоархіву Софії Богомолець)

Софія Богуславець вже два роки не має контактів із сином. У квітні 2022 року вона заявила у поліцію про його зникнення, хоч українська поліція не провадить пошуку зниклих за кордоном.

Ярослав, який, за словами його мами, завжди був налаштований проти Росії, отримує контакт до російського вербувальника від Романа Заболотного, свого друга з України. Богуславець, який працює в одному із краківських журналів, прямо пише «Андрієві» у Telegram – не проти підзаробити трохи грошей. Незабаром отримує перше завдання: треба намалювати сім антивоєнних ґрафіті. Ставка – 50 доларів за кожне. «Андрій» платить біткоїнами, гроші переказує через організатора групи - Максима Легу.

Ярослава затримають разом з усіма, але до в’язниці він не потрапить. Взимку 2024 року, як і ще двоє інших диверсантів [українець Артур Мельник і білоруска Марія Мєдвєдєва], які зобов’язалися приходити на судові слухання і не були заарештовані, він зникає з поля зору польського правосуддя. Оголошення у розшук наразі не дало результату – Ярослав наче під землю провалився.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!