Як прикарпатцям відключають світло за борги без попереджень і не хочуть зачекати навіть дня


З 20 серпня в Україні скасована заборона на відключення населення від комунальних послуг за борги. Як наслідок, сотні прикарпатських родин залишаться без електропостачання доти, поки не погасять платіжки.

Середня сума боргу – 2000

Нагадаємо, минулого року через карантинні заходи прийняли низку обмежень. Серед них була заборона відключати населення від комунальних послуг за борги. І, як каже Тетяна Шутка, заступниця директора з питань обслуговування клієнтів ТОВ “Прикарпатенерготрейд”, такий закон призвів до того, що деякі люди його почали трактувати як дозвіл не оплачувати за комунальні послуги, пише Галицький кореспондент.

Відповідно, практично в усіх установах, які надають житлово-комунальні послуги, зросла дебіторська заборгованість, що вплинуло на економічний стан кожного підприємства, та й на стан економіки в країні зрештою. Відтак, парламент скасував заборону на відключення боржників. Тепер вона діє тільки в “червоній” карантинній зоні.

На Прикарпатті почали відключати від електропостачання тих, хто не сплатив за використану електроенергію. Зокрема, станом на 7 жовтня відключили 900 боржників. Правда, з них 200 уже підключили назад.

За словами Тетяни Шутки, працівники “Прикарпатенерготрейду” проводили інформаційну кампанію для споживачів. Людей повідомляли про те, що за несплачені борги їм припинять подачу електроенергії. Далі формували попередження про вимкнення боржникам й відправляли їх рекомендованими листами. Відтак близько 1000 боржників встигли вчасно оплатити. А інші 1000 абонентів ще з дня на день можуть або сплатити, або теж опинитися у числі тих, хто залишиться без світла.

«Першими попередження про вимкнення електроенергії після скасування мораторію отримали споживачі з найбільшою сумою заборгованості або з найдовшим терміном її виникнення. Здебільшого це були мешканці Яремчанщини, Івано-Франківська та Надвірної”, – розповідає представниця ТОВ «Прикарпатенерготрейд».

За її словами, станом на 7 жовтня протермінована заборгованість за електроенергію становить близько 40 мільйонів гривень. Серед споживачів є такі, які боргували організації по 150 тисяч гривень. Тетяна Шутка зауважує, що законодавством не визначена мінімальна сума боргу, за який можливе вимкнення. Каже, середня сума боргу – близько 2000 грн. Втім є суми й значно більші.

Додамо, якщо людині вимкнули подачу електроенергії, вона повинна повністю сплатити борг, після того отримати рахунок на повторне підключення, вартість якого від 1200 до 1900 гривень. Підключення триває 3-5 днів, залежно від місцевості, в якій проживає абонент.

Якщо немає змоги платити

За словами заступниці, якщо споживач не має змоги платити комунальні послуги через скрутне становище, він може звернутися до компанії й укласти договір реструктуризації, однією з умов якого є 30% оплата боргу. Тетяна Шутка акцентує, що це вигідно.

Адже якщо споживачу повністю вимкнуть подачу електроенергії, то не увімкнуть її, поки він не сплатить борг повністю або принаймні не укладе договір реструктуризації.

Загалом договір реструктуризації можна укласти тим людям, які належать до соціально незахищених верств населення. Для цього потрібно надати певний перелік документів, щоб довести своє скрутне становище.

“Є такий приблизний аналіз, що не платять саме ті категорії споживачів, які можуть платити, – акцентує Тетяна Шутка. – В основному споживачі, в яких середнє споживання, платять, стараються, хоч, може, не всю суму, але потроху борг погашають”.

Пані Тетяна наголошує на тому, що через заборгованість від населення “Прикарпатенерготрейд” повинно брати кредити, щоб закупити електроенергію. А це ставить під загрозу електропостачання для всієї області, оскільки організація опиняється у скрутному становищі.

Не почекали кілька днів

Після скасування заборони на вимкнення побутових споживачів через заборгованість без електропостачання залишився франківець Володимир Доцяк, в якого не було коштів, щоб вчасно сплатити борг. Чоловік має першу групу інвалідності, проживає сам. Допомагає йому давати собі раду вдома знайома Людмила.

 

За її словами, йому дійсно приходили повідомлення щодо відключення постачання. Але він не міг вчасно оплатити комунальні послуги через нестачу коштів.

“Сьомого жовтня прийшли, показали посвідчення і спитали, чи можна подивитися лічильник. Далі поцікавились, чи ми знаємо, що у нас заборгованість 2160 гривень, – розповідає жінка. – Я їм пояснила, що борг менший, адже я вже заплатила 500 гривень, а нам відповіли, що нас подали на відключення”.

За словами Людмили, вона питала працівників, чи можна почекати декілька днів, щоб Володимир отримав пенсію. Тоді вони б доплатили борг, але їм констатували, що зможуть увімкнути постачання тільки після сплати боргу. 

“Я ще з ними почала сваритися, – пригадує жінка. – Кажу: ви розумієте, що людина не ходить? Він сам, у нього немає родичів, а вони відключають. На другий день Володимир дав мені гроші, і я заплатила. Але далі його донька мені повідомила, що за підключення треба сплатити ще 1200 гривень. Це ж вся його пенсія”.

Франківка розповідає, що напередодні до них приходила жінка, яка перевіряє лічильники. Вона сказала, що у п’ятницю, 8 жовтня, прийде ще раз, щоб укласти договір. Людмила зізнається, що не зовсім зрозуміла, про який договір йшлося. Думала, що це буде договір про реструктуризацію. Втім та жінка так і не з’явилась. «Прийшли тільки й відключили світло з таким виглядом, наче ми – ніхто!” – обурюється Людмила.

Жінка розповідає, що вони все оплатили й потім вона телефонувала на гарячу лінію, де їм повідомили, що всі люди рівні й Володимира підключать протягом п’яти днів… Каже, без електропостачання чоловіку дуже важко, але змушені чекати на загальних підставах. 

Відключили без попереджень

7 жовтня без електропостачання залишилась і франківка Олеся (ім’я змінено). У її квартирі проживає і прописаний брат з інвалідністю, чоловік практично не ходить, завжди перебуває вдома. Вона наголошує, що електропостачання відключили без їхнього відома. 

“У четвер йому відключили енергопостачання. Коли це сталося, навіть не постукали у двері, щоб попередити чи уточнити, наприклад, може, ми щойно оплатили, – говорить франківка. – Коли зникло світло у квартирі, брат вийшов на сходову, де йому повідомили про відключення й вручили відповідний папірець, на якому була вказана лише дата”.

За словами Олесі, повідомлення з попередженням про відключення поштою не приходило, хоча в організації, яка цим займається, стверджують, що лист був відправлений 13 вересня 2021 року. Мовляв, те, що вони його не отримали – питання до пошти.

У четвер Олеся звернулась у “Прикарпатенерготрейд” і потрапила до працівниці в перше віконечко. Там їй не змогли пояснити, на що орієнтуються при відключенні. Працівниця побачила, що там був борг на початок місяця у розмірі 2100 грн. І констатувала, що рішення про відключення приймається від суми боргу у 2000 грн.

Олеся заперечила. Мовляв, цього місяця була проплата. «Я сказала, що для роз’яснення буду звертатись до начальника, – продовжує Олеся. – Тому вона почала телефонувати якійсь жінці для уточнення, від якої суми проводиться відключення, але трубочку не взяли, як вона мені сказала, бо то був обід».

Врешті Олеся зверталася до різних працівників “Прикарпатенерготрейду”, щоб зрозуміти ситуацію. Врешті їй сказали, що якби заборгованість була менше, ніж 50% прожиткового мінімуму, тоді б їх не відключали. Тобто сума заборгованості мала би бути не більша, ніж 1189,5 грн. Втім на момент відключення борг був 1443 грн…

“Борг я сплатила в п’ятницю, а в понеділок отримала рахунок на підключення в розмірі 1230 грн. Оплатила. Тепер чекаємо на підключення до електропостачання протягом трьох робочих днів, – розповідає франківка. – Брат телефон не може зарядити, телевізор не працює… У нього плитка електрична, навіть їсти не може приготувати. Як не як, але без світла нікуди…”

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!