Який сьогодні день, свято, прикмети, традиції, хто святкує іменини


Для вдалого дня сьогодні одягайте яскравий одяг.

У вівторок, 26 жовтня, відзначається:

День кутання в пледи і ковдри. Раз на рік, а саме 26 жовтня, загорнутися у плед або в'язану ковдру – просто обов'язкова умова для кожного – і ніяких відмовок не приймається. Адже це – День кутання в пледи і ковдри. До свята потрібно підготуватися заздалегідь. На вечір краще не плануйте ніяких справ, але якщо без них ніяк, то виділіть хоча б пів години вільного часу, щоб побути наодинці зі винуватцем свята, пише Главком.


День інтерсекс-людей

Яке сьогодні церковне свято

У цей день православна церква вшановує Іверську ікону Божої Матері. Також церква вшановує пам'ять мучеників Карпа, єпископа Фіатирського і священномученика Веніаміна Печерського.

Іверський образ Божої Матері був написаний святим апостолом Лукою в першому столітті, ще за життя Пресвятої Богородиці. Згідно з грецьким переказом, під час царювання імператора Феофіла (829-842 рр.) образ зберігався в однієї благочестивої вдови. У той час велике поширення набула іконоборча єресь.

Щоб врятувати ікону від іконоборців, образ був опущений в море вдовою, яка мешкала біля міста Никея. Через два століття монахи грузинського Іверського монастиря на Афоні побачили в морі ікону, підтримувану вогненним стовпом.


Преподобний Гавриїл Святогорець вві сні отримав вказівку від Богородиці, пішки пішов по воді і приніс ікону, але вранці вона була виявлена над воротами обителі. Переказ повідомляє, що так повторювалося кілька разів, тому ікону залишили біля воріт і назвали вратарниця, або воротарка, а від імені обителі – Іверський монастир – вона отримала найменування Іверська.

Спочатку ікона перебувала зовні, в кіоті безпосередньо над входом, проте пізніше був побудований спеціальний невеликий храм усередині монастиря, зліва від воріт, в якому вона і перебуває сьогодні.

Традиції та обряди

У народному календарі свято відоме як Банник або Банний день. За традицією в цей день влаштовували обмивання і посиденьки, які були схожі з обрядами.

У цей день люди приводили баню до ладу, міняли гнилі дошки і лавки, чистили ємності для води, піч.

Люди вірили, що в лазні мешкає дух, якого називали банником. Ця істота, згідно з повір'ями, дуже любить паритися і миється в четвертий або третій пар – тобто після двох або трьох змін людей, які побували в лазні. Тому Баннику залишали воду, віник і тримали баню в чистоті.

Оскільки лазень у квартирах не зустрінеш, сучасні езотерики пропонують ретельно поприбирати у ванній, обходячи кожен куточок. Змініть шторку, килимки і перегляньте у яких засобах для краси та гігієни закінчився термін придатності.

Згідно з повір'ям, не можна митися ввечері після заходу сонця і до наступного дня – вважається, що в цей період людина буде найбільше сприйнятливою до впливу темних сил.

Також радять не ходити в ванну поодинці. Одиноким людям варто пустити в ванну кімнату кішку або собаку на час банних процедур.

Прикмети:

Якщо ранкова зоря тьмяна і сіра без червоних тонів, то днем буде тепло і ясно.
Небо темно-синього кольору і здається дуже високим – чекайте дощу.
Почули, що високовольтні дроти гудуть голосніше звичайного або по небу швидко пливуть хмари з півдня на північ, отже наближається негода.
Якщо протягом доби температура повітря майже не змінилася, то ще довго буде похмуро.
Сонце зійшло з-за щільного шару темних хмар – очікується мінлива погода.
Півень ввечері закукурікав – до зміни погоди.

Заборони

Постарайтеся сьогодні не хвалитись вашими досягненнями, інакше ви навпаки ризикуєте все швидко втратити.

Також не одягайте в цей день чорний одяг. Це може загрожувати зривами планів, виникнення конфліктів на порожньому місці й іншими марними діями.

Навіть якщо ви не в чорному одязі забажаєте лаятися і з'ясовувати стосунки, то в такому випадку весь наступний тиждень пройде в суперечках, скандалах і будуть труднощі в спілкуванні з оточенням.

У гості 26 жовтня намагайтеся нікого не кликати, або ж кликати тільки найближчих і перевірених людей. інакше ризикуєте нарватися на обман або дрібну крадіжку. Також скоротіть сьогодні розмови з незнайомцями як мінімум з тієї ж причини.

Не варто позичати сусідам дрібні побутові предмети.

Іменинники

26 жовтня іменини святкують: Микита, Альфред, Веніамін, Злата, Трохим Повний текст читайте тут: https://glavcom.ua/news/26-zhovtnya-yake-sogodni-svyato-prikmeti-i-zaboroni-793546.html

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!