Загибель студента у горах на Прикарпатті. Що кажуть адвокат і військові


Майже два тижні тому на Прикарпатті зник студент Львівського національного університету Олександр Гашевський.

В пʼятницю, 26 липня, ввечері батькам хлопця зателефонували з поліції Львівщини і повідомили, що тіло Олександра знайшли у річці Тиса румунські прикордонники. Втім, наразі тіло хлопця ще не передали рідним. Про це повідомив адвокат родини Oleg Veremiyenko, інформує Бліц-Інфо.

Захисник висловив припущення що, начебто, Олександра могли побити та викрасти військовослужбовці цього ТЦК під час перевірки документів, коли хлопець повертався з гірського відпочинку.

"Він збирався в Буркут, а потім повернутися додому. Коли він востаннє зателефонував батькові, то сказав, що вже сідає у маршрутку у Верховині і їде додому. Я вважаю, що цей дзвінок він робив під контролем військових, які спеціально сказали йому так казати, бо за моєю інформаціюєю (з власних джерел) телефон студента звʼязувався з вишками на Закарпатті (місто Виноградів). Я вірю, що його затримали прикордонники Закарпатської області в районі Буркута, примусили його сказати батькові неправдиву інформацію. Скоріш за все Рахівський, або Мукачівський прикордонний загін причетний до його викрадення. А водій машрутки у Верховині міг помилитися, що віз його, бо туристів багато їздить",- заявив адвокат. 

Також Веремієнко сказав, що має секретного свідка, який 14 липня бачив побитим цього студента, але не може сказати де і за яких обставин.

Попри те, що знайомі та родичі хлопця упевнені, що його викрали працівники РТЦК Верховини, військові стверджують, що працівники ТЦК не мають відношення до зникнення хлопця.

Зокрема керівник, т.в.о. командувача військ оперативного командування "Захід" полковник Олександр Селецький у відповіді на запит ТСН.ua повідомив про ситуацію наступне:

"Громадянин Гашевський О.М. 14 липня 2024 року не перевірявся та не затримувався військовослужбовцями Верховинського ТЦК та СП чи (та) іншими представниками сектору безпеки (національної поліції, національної гвардії тощо)".

Також у відповіді полковника Олександра Селецького зазначено, що студент Гашевський не є порушником мобілізаційного законодавства і значиться таким, що має право на відстрочку від призову. Іншою інформацією стосовно даного громадянина Івано-Франківський ОТЦК та СП не володіє.

Крім того, в оперативному командуванні "Захід" публічні дії Ігоря Мосійчука та Олега Веремієнка називають спекулятивними.

"Спекулятивні дії в інформаційному просторі громадянина І. Мосійчука та О. Веремієнко, які полягають у прямих звинуваченнях начебто незаконних дій представників Верховинського територіального центру комплектування та соціальної підтримки будуть перевіряти правоохоронні органи в межах їх повноважень та компетенцій", - резюмує Олександр Селецький.

Водночас як повідомив у коментарі УП, адвокат сім’ї зниклого хлопця Олег Веремієнко, вчора (29 липня) батьки прийшли у поліцію на упізнання, там їм показали 3 фото (чоловічий торс у воді, обличчя трупа, яке неможливо ідентифікувати, бо воно побите і синьо-фіолетове, і фото одягу, який був на трупі: реглан від форми "олива", біла футболка з принтом, труси, портмоне, 2 банківські карти і фото студентського. Батьки відмовились упізнавати загиблого таким чином, бо по фото це неможливо було зробити.

"Сьогодні, 30 липня, на прохання слідчих зі Львова я зв’язався з Мукачівським прикордонним загоном – слідчі мені дали номер цього загону, – і там мені повідомили що півтора тижні тому вони отримали по Вайберу від угорських силовиків повідомлення про те, що у річці Тиса з боку Угорщини було виявлено тіло молодої людини зі студентським квитком у кишені на ім’я Гашевський Олександр. Я запитав, що вони зробили, коли виявили тіло. Вони сказали, що відразу про це повідомили до ректора ЛНУ", - каже адвокат.

Адвакат Веремієнко також повідомив, що потерпіла сторона подала запити до посольств.

Своєю чергою речник ДПСУ Андрій Демченко повідомив УП, що прикордонники інших країн офіційно нічого не повідомляли українським прикордонникам про виявлення тіла згаданого студента.

"Суміжні сторони офіційно не інформували українських прикордонників про виявлення тіла громадянина України, яке б належало даній особі. Однак не можемо виключати того, що подібне могло статися, зважаючи, що тіла людей, зокрема які намагаються незаконно перетнути кордон, виявляли як військовослужбовці ДПСУ, так і на суміжній території прикордонники тих країн. Будь-які закиди щодо неправомірних дій щодо осіб, яких ми затримуємо під час спроб незаконного перетину кордону, не відповідають дійсності", каже Демченко.

З власних джерел "Українській правді" стало відомо, що тіло особи, яка мала при собі документи на Олександра Гашевського, скоріш за все, виявили прикордонники Угорщини 18 липня.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!