Черга за ідеями: конференція TEDx у Франківську


13 червня у Франківську відбудеться конференція TEDx, гасло якої – ідеї, варті поширення. TEDx-конференції проводяться по всьому світу, а у Франківську подія відбудеться вдруге. Організатори жартують: щоб піти у велику політику, потрібно виступити на франківській TEDx – у 2013 році спікером був Петро Порошенко.
 Цього року на TEDx Ivano-Frankivsk можна буде послухати головну редакторку «Української правди» Севгіль Мусаєву-Боровик, керуючого партнера компанії Softjourn Сергія Фіцака, експертку з електронного врядування Яніку Меріло та інших. UFRA поспілкувалася з членами команди організаторів TEDx Христиною Вінтонів та Романом Фіщуком. 

З чого у вашому житті почався TEDx?

Христина: Якось суто випадково я побачила в інтернеті відео Кена Робінсона, британського експерта з освітніх технологій. Я працюю у сфері освіти і мені його підхід видався цікавим і неординарним – Робінсон розповідає, що школа вбиває в дітях креативність. Відтоді я дивилася все більше лекцій TED.

Роман: Перша конференція TED, яку я відвідав, була пов’язана з медициною. Це було в Маастрихті у 2012 році. У 2014 році, поки навчався в Англії, їздив на освітній TEDx в Оксфорді. А в Києві на TEDx зустрівся з однокласником Дмитром Романюком (голова оргкомітету TEDx Івано-Франківськ – UFRA, член прикарпатської "Солідарності" - Бліц-Інфо). Дмитро – громадський діяч із досвідом, це він кинув яйцем у Януковича у 2004 році. Ми подумали, чому б не організувати конференцію в Івано-Франківську. Дмитро подав на ліцензію і почав збирати команду. Перший TEDx у Франківську відбувся у жовтні 2013 року.

Кен Робінсон: Чи школи вбивають креативність?

 

Цього року ліцензіаткою є Христина. Наскільки просто було отримати ліцензію на проведення TEDx у Франківську?

Христина: Щоб провести TEDx потрібно заповнити заявку на сайті ted.com, яку розглядають вісім тижнів. Мені тричі відмовляли, аргументуючи тим, що тема не відповідає ідеології TED або спікери не відповідають темі. Спершу я пропонувала тему «Від мрії до дії» і вона здавалася занадто широкою. Хоча й остаточна тема «Від минулого до майбутнього» так само широка. Також по скайпу я мала півгодинне інтерв’ю.

Як взагалі конференції TEDx прийшли в Україну?

Христина: У 2009 році TEDx вперше організували в Києві, і на сьогодні відбулося 63 конференції в різних містах України.

Роман: Ці конференції бувають досить різноманітні. Є університетські TEDx, є тематичні – освіта, Київ, жінки. У Франківську TEDx із широкою назвою і ми запрошуємо різних спікерів, щоб висвітлити тему з різних точок зору. Мотто TED – ідеї, варті поширення. А вони є в різних галузях.

Чого чекати від TEDx у Франківську?

Роман: Треба брати до уваги особливості розвитку TEDx в Україні. За кордоном TED – це бренд. Люди можуть не знати, хто буде спікерами, але все одно куплять квитки, бо знають, що вони зустрінуть однодумців, прослухають цікаві доповіді, знайдуть когось для співпраці. У містах як Франківськ мало хто знає, що таке TED. Тому ми робимо різні заходи, розповідаючи, що це таке. Але все одно, аби залучити побільше людей, потрібно знайти спікерів з відомим іменем. Щонайменше одного-двох. Ось на перший TEDx в Івано-Франківську приїздив Петро Порошенко.

Цього року одним зі спікерів буде Сергій Добрянський, про якого ніхто, окрім фахівців, не знає. Він бере участь в конкурсі Google з відправки ракети на місяць. Команди, що є учасницями конкурсу, мають відправити ракету на місяць, проїхати 500 метрів і відправили знімки на землю. Якщо вони якісні – команда отримує 30 мільйонів доларів.

Українці беруть участь в цьому конкурсі, але в нас про це ніхто не знає! Нехай вони подали заявку від Канади, але частину дослідів роблять в Дніпропетровську.

Ми вибирали загальну тему TEDx «Від минулого до майбутнього», щоб можна було запросити різних спікерів. Українці з Канади розповідатимуть про дослідження космосу, Сергій Фіцак, директор компанії  Softjourn, говоритиме про IT-напрямок. Міністр освіти Сергій Квіт підтвердив участь (на момент публікації інтерв’ю Сергій Квіт скасував участь – UFRA). Кожен розповідатиме, куди рухається світ в його сфері. Світ комплексний і що ширшу ми маємо картину, то краще розумітимемо, куди ми рухаємося, і чи правильно.

Христина: Ще однією спікеркою буде головна редакторка Української Правди Севгіль Мусаєва-Боровик, яка розповідатиме про майбутнє кримських татар.

Diana Nyad: Never, ever give up

 

Яким має бути максимальний ефект від TEDx конференції у Франківську?

Христина: Для мене найважливіше на TEDx – це зустріч з новими людьми, обмін. Під час кава-брейку люди зможуть поспілкуватися як зі спікерами, так і зі слухачами.

Роман: Слухачі винесуть з конференції ідеї, позитив, натхнення, нову інформацію.

Всього лиш інформацію?

Роман: Я б не применшував її роль. Люди йдуть за якісною інформацією. Якщо хтось з Франківська, хто цікавиться космосом і технологіями, захоче долучитися до команди і його візьмуть – це буде найкращий результат. Якщо хтось домовиться про стажування в Українській Правді – це вже буде добре.

Для того і є TED – щоб створювати можливості. А від слухачів залежить, чи будуть вони ініціативні.

Я б хотів, щоб люди думали не про проекти, бо це щось обмежене в часі, а про те, аби започаткувати щось на довготривалу перспективу.

За якими критеріями ви обираєте спікерів?

Роман: У спікера мають бути ідеї, варті поширення.

Але існує думка, що спікер на TED має обов’язково вміти добре говорити. Якщо спікер – не дуже гарний оратор?

Роман: Стівен Гокінг теж не вміє говорити, але важливі його ідеї – вони варті поширення. Якщо людина має ідеї, вона зуміє це донести аудиторії.

Христина: Ми працюємо зі спікерами. На репетиціях підказуємо, як гарно виступити, тому людина виходить на сцену підготовлена.

Роман: Якби ми відштовхувалися від вміння людини говорити, ми б запрошували політиків. А людині, яка має конкретні ідеї, достатньо двох хвилин, щоб донести їх суть. Ми шукаємо зміст, а не обгортку.

Як ви розумієте тему «Від минулого до майбутнього»?

Роман: Ми не є цензорами, не говоримо спікерам, про що розповідати. Маємо головну тематику і згідно з нею спікер будує свою доповідь. Тема не має бути надто загальною, але й не обмежувати, щоб спікер міг розкритися.

Які існують обмеження в темах доповідей на TED-конференціях?

Христина: Не чіпати політику, релігію та війну.

Говорячи про майбутнє важко уникнути теми війни. Як це регулювати?

Христина: На репетиціях.

Роман: Згадаємо Стіва Джобса, виступи якого всі слухали із захопленням. Він дуже багато разів тренувався, знав, як він рухатиметься, який жарт скаже. Хороший експромт – це підготовлений експромт.

Aimee Mullins: It's not fair having 12 pairs of legs

 

 

Який TED talk вам найбільше запам'ятався?

Христина: Я вже говорила, що я кілька разів подавала заявку на ліцензію. Що мене мотивувало не спинятися? Я пригадую відео з відомою спортсменкою, котра хотіла переплисти протоку з акулами, а їй не вдавалося це зробити декілька разів. Але вона її таки переплила і встановила рекорд. Людина змогла це зробити, попри небезпеку. І це захоплює. 

Роман: Я багато кому розповідаю про виступ параолімпійської чемпіонки зі спринту, якій ампутували ноги до колін. Вона розповідала, що дизайнери зробити їй протези у вигляді чобіт – різьблені з дерева, силіконові, абсолютно різні. І от подруга їй каже – це ж несправедливо, ти можеш коригувати свою висоту! Сам факт, що людина, в якої є нормальні руки, ноги, голова, вуха, очі каже людині, в якої немає ніг, що це несправедливо, змушує трохи інакше поглянути на життя. На свої недоліки можна поглянути під іншим кутом і перетворити на переваги. Життя коротке, і такі виступи допомагають тримати свою ціль попереду. Нагадують, що не варто витрачати час не непотрібні речі.