Чи зупинять слова військове вторгнення?


Після захоплення Криму Росія вдається до нових маневрів, які дозволяють припустити, що військове вторгнення окупаційних військ може розширитись і на інші регіони України. інформаційні агенції повідомляють про чергові захоплення військових та прикордонних об’єктів у Криму.

Український розвідувальний літак, який здійснював патрулювання вздовж Перекопського перешийка, виявив численні пости російських військовослужбовців. Зрештою, російська армія вже окупувала незначну територію у Херсонській області поблизу селища Чонгара. Населений пункт опинився між двох вогнів: з боку Криму в землю врились російські війська, а з боку Генічеська — українські. Люди несподівано для себе опинилися на вогневій позиції. Природно, вони не хочуть бути живою мішенню.

Окупанти замінували поля, трактор копає ями під прикордонні стовпи. Безумовно, місцевих жителів обурює факт перебування російських військових на території Херсонської області. 

Росія посилює свою військову присутність у Криму, а також у контрольованому її військовими молдовському регіоні Придністров’ї. Про це повідомив керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук. За його даними, на базі Чорноморського флоту Росії в Новоросійську зосереджено підрозділи 18-ї окремої мотострілецької бригади (місце її постійної дислокації — Чечня). До перекидання до Криму готується особовий склад бригади і 120 одиниць військової техніки, в тому числі ракетні системи залпового вогню «Град».

Також Росія перекидає спеціальні підрозділи на територію Придністров’я. За останню добу до цього регіону Молдови перекинуто 700 бійців спеціального призначення, інформує Дмитро Тимчук.

За даними кримського активіста Романа Бутка, російське військове керівництво почало термінову ротацію військовослужбовців, які за короткий час перебування на території Криму «асимілювалися з місцевим населенням і проявили слабкість щодо українських військових у Криму». «Новоприбулі російські військові поводяться жорсткіше, не йдуть на контакт, нічого не говорять і близько до себе нікого не підпускають», — написав він.
Як повідомив в. о. міністра оборони України ігор Тенюх, Збройні сили України проводять навчання на перевірку їх боєздатності. У зв’язку з цим деякі військові частини можуть залишати місця своєї постійної дислокації. Зокрема, журналісти зафіксували переміщення військової техніки у Львові та поблизу Житомира. 

Міжнародні дипломатичні зусилля щодо налагодження діалогу між української владою та Москвою наразі зазнають невдачі. Росія вперто не визнає легітимність нової влади в Україні, хоча визнає самозванців у Криму. Більше того, Кремль закликає західних лідерів припинити виставляти Росію як одну зі сторін конфлікту у вирішенні кризи в Україні. Міністр МЗС Росії С. Лавров провів телефонну розмову з американським держсекретарем Джоном Керрі. Урядовець США наголосив, що будь-які спроби анексії Криму з боку Росії закриють двері дипломатичним намаганням владнати конфлікт. У той же час глава об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Мартін Демпсі заявив, що американські військові готові підтримати своїх союзників у Європі і надати підтримку Україні. США посилають чіткий сигнал Росії про те, що готові відповісти на загрозу. 
Як бачимо, після періоду «телефонної дипломатії» уряд США вдався до жорстких попереджень. Щоправда, коли Москва здійснює підготовку до розгортання військової агресії в Україні, то лідери демократичних країн, крім США, обмежуються наразі лише словами.

                                                                                                            Галичина