Народ вимагає очищення влади: чи буде люстрація в Коломиї?


Останнім часом про люстрацію в Україні говорять все частіше. Народ обіцяє, що цього разу словами не обмежиться. Процеси стихійної зачистки на місцях вирішили розпочати негайно.

Допоки законотворці готуються до прийняття закону про люстрацію, народ взявся за розробку декларації про очищення в рядах влади самостійно. Громадські активісти та журналісти Прикарпаття визначили свої критерії люстрації, пишуть Коломийські вісті.

Шанс був ще у 2004 році

Люстрація з латинської перекладається як «очищення». Вікіпедія пише, що люстрація — «це заборона діячам високого рангу, які скомпрометували себе, впродовж певного часу або пожиттєво працювати на державній службі».

Термін зазвичай вживається щодо процесів у посткомуністичних державах Східної Європи з кінця 80-х років XX століття, де люстрація застосовувалася до високопосадовців комуністичного режиму, колишніх агентів таємної поліції, іноді – до всіх членів Комуністичної партії. У тій чи іншій мірі люстрація була проведена в Чехії, Польщі, Німеччині, Угорщині, Румунії, Грузії, Литві, Латвії, Естонії та інших державах. Зокрема, під дію закону про люстрацію в Чехії потрапило 140 тисяч осіб.

Заклики до проведення люстрації в Україні лунали після Помаранчевої революції 2004 року і приходу до влади Віктора Ющенка, однак жоден із запропонованих законопроектів про люстрацію в Україні не був прийнятий.

Потрібні нові обличчя

Народ вимагає негайного очищення влади від прислужників минулого режиму. В Україні люстрація необхідна як наступний етап для демократичного поступу нашої країни та початку проведення справжніх реформ. Громадська люстрація полягає у виявленні та моральному осуді конкретних осіб та організацій, що були причетні до побудови диктаторського режиму в Україні та порушень прав і свобод громадян.

Згідно з декларацією про громадську люстрацію на Прикарпатті визначено кілька критеріїв, зокрема, громадянин, який займав посадове крісло у період з 2011 р. по 2013 р., повинен бути негайно звільнений із займаної посади та не може бути державним службовцем,службовцем органу місцевого самоврядування, балотуватись до органів місцевого самоврядування, бути членом виконавчого комітету міської ради, керівником державного підприємства, працівником міліції, балотуватись до Верховної Ради України, бути суддею та працівником прокуратури. Зокрема, люстрація на районному рівні стосується голови РДА та його заступників, міськрайонних прокурорів та депутатів місцевих рад  – членів депутатської фракції «Партії регіонів».

«Таке рішення має прийматись не окремо по кожному громадянину, а виходячи із стандартів, що ми і намагались зробити у своїй декларації, – коментує один із розробників документа, політолог Тарас Случик. – Зараз важливо мінімалізувати людський фактор та зробити процес максимально прозорим. Також це хороша можливість професіоналізувати державну службу і призначати чиновників на основі професійності, підзвітності, доброчесності, відкритості та підтримки молоді. Звичайно, зараз розробляються відповідні проекти законів, які матимуть юридичну силу, а наша декларація вимагає морального покарання для співучасників режиму».

Люстратори вимагають від влади, щоб призначення на керівні посади відбувалися лише шляхом публічного та прозорого конкурсу. Для цього народні активісти сформували цілий перелік критерій, куди входять професійність, доброчесність, прозорість статків, підзвітність та нова генерація.

Зараз суспільство очікує побачити на державній службі нові обличчя з незаплямованою репутацією, авторитетом серед професійних кіл та журналістів, з новими ідеями та якісною освітою, які раніше не були на державній службі та на службі в органах місцевого самоврядування, – йдеться у декларації.

Необдумані кроки відлякають корупціонерів

У Коломиї розмови про необхідність люстрації розпочалися ще місяць тому. Перші про наміри люструвати прислужників бандитського режиму відгукнулися представники «Правого сектору». Правда, тоді вони конкретно не назвали, від кого саме очищуватимуть Коломию.

На хвилі революції хлопці у масках спробували провести свою народну люстрацію над працівниками Коломийської міжрайонної прокуратури. Втекти від «Правого сектору» працівникам не вдалося. Оточені зі всіх сторін місцевими активістами, два співробітники прокуратури  Дмитро Данищук та Василь Тарасенко, не дочекавшись люстрації, написали заяви на звільнення.

Беруть на себе роль люстраторів і зовсім випадкові люди. Кілька ночей поспіль у Коломиї невідомі трощили вітрини магазинів та банків, власники яких належать до Партії регіонів.

Допоки у Коломиї люстраційний комітет не створений, братися на власний розсуд очищувати владні кабінети не рекомендують. Для правильної люстрації потрібен закон. Необдумані кроки можуть тільки відлякати справжніх корупціонерів.

«Люстраційний комітет на місцевому рівні має бути створений виключно для визначення стандартів, критерій та підготовки звернень до відповідних органів. Але точно не для прийняття рішення щодо кожної людини», – наголошує Тарас Случик. 

Підтримував режим – готуйся до люстрації

Наразі коломияни тільки обдумують, кого першого поведуть до люстрації та й кого допустять проводити цю ж люстрацію. Адже не всі самі готові пройти через такий процес. Навіть ті ж лікарі, вчителі чи навіть священики.

 «Спочатку коломиянам треба визначити, хто, на їхню думку, має нести відповідальність за підтримку режиму, – коментує Тарас Случик. – Це мали би бути голова та заступники РДА, керівники територіальних відділень центральних органів виконавчої влади, прокурор району та його заступники, голови місцевих судів та депутати – члени фракції Партії регіонів».