Сергій Адамович: Комуністичний режим був таким же злочинним, як і гітлерівський


В інтерв’ю для газети «Галичина» доктор історичних наук, професор ПНУ ім. В. Стефаника Сергій Адамович наголосив, що на зміну старим радянським міфологемам Великої Вітчизняної війни з’явилася нова українська історіографія Другої світової війни без ідеологічних нашарувань. Тому нині особливо важливо донести нові історичні знання до свідомості жителів півдня і сходу України.

— Чим відрізнятиметься цьогорічне відзначення завершення війни з нацистськими загарбниками від попередніх років?

— Передовсім завдяки прийнятим 9 квітня 2015 р. Верховною Радою України законам України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки» і «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті», які спрямовані на декомунізацію українського суспільства, ми зробили ще один крок до однакового з європейською спільнотою розуміння історії Другої світової війни. Нарешті українська влада спромоглася визнати, що комуністичний режим був таким же злочинним за своєю суттю, як і гітлерівський.

По-друге, те, що урочистості цього року вперше відбуватимуться 8 і 9 травня, теж є свідченням переймання європейської традиції розуміння подій 1939 —1945 рр.

— Чи можна стверджувати, що з’явилася нова українська історіографія Другої світової війни?

— Так, останніми роками вийшло друком багато об’єктивних незаанражованих праць українських істориків, що трактують події 1939 —1945 рр. без нашарувань комуністичної ідеології. Однак нині перед Українською державою стоїть вкрай важливе завдання — донести нові історичні знання до свідомості жителів півдня і сходу України.
Незадовільна політика влади у цьому напрямі, яка була до останнього часу, призвела до зараження частини українських громадян радянськими міфологемами Великої Вітчизняної війни. Ними путінський режим всебічно скористався у 2014 р. під час формування ідеологічної бази для анексії Криму і військового вторгнення на Донбас.

— Як змінилося значення перемоги в Другій світовій війні з огляду на події 2014—2015 років?

— Безумовно, визначний внесок українців у перемогу над нацистами є надзвичайно важливим для військово-патріотичного виховання українців. Але варто зауважити, що росіяни продовжують культивувати міфи Великої Вітчизняної війни і не мають нічого модернішого запропонувати для виховання молодого покоління (військові вторгнення в Чечню чи Грузію під військове виховання слабко придатні). Натомість Україна в результаті боротьби за Донбас формує культ сучасного українського героя, що консолідує українську націю і робить її успішною та конкурентоспроможною.

Газета Галичина