Сергій Адамович: «Поступовці» готові йти на конфлікт із «сильними світу сього» заради інтересів суспільства


В інтерв’ю для газети «Галичина» доктор історичних наук, професор ПНУ ім. В. Стефаника, депутат обласної ради, а віднедавна голова «Поступового гурту франківців», який бере активну участь у громадському житті міста, Сергій Адамович розповів про діяльність новоствореної організації, результатом якої має стати формування локації для висловлення думок, пропозицій щодо вироблення стратегії розвитку Івано-Франківська, а також захист соціально-економічних та культурних інтересів громади в органах влад

В інтерв’ю для газети «Галичина» Адамович підкреслив, що кандидуватиме на посаду міського голови івано-Франківська тоді, коли стане зрозуміло, що такий крок потрібний для подальшого поступу міста.

— Останнім часом в Івано-Франківську активно долучився до громадського життя «Поступовий гурт франківців», чільником якого ви є. Які завдання виконує організація? Звідки така назва?

— Ми розпочали діяльність у 2006 році як громадське об’єднання «Галицький історико-політологічний центр». Організація проводила соціологічні дослідження, наукові конференції, напрацьовувала аналітичні матеріали, реалізовувала грантові проекти. У 2014-му організація була перейменована на «Поступовий гурт франківців» і єднає інтелектуальну еліту обласного центру заради поступу Івано-Франківська на шляху до сучасного, комфортного для проживання міста.

Завданням «поступовців» є об’єднання інтелектуального потенціалу міста задля розв’язання центральних проблем розвитку урбаністичного середовища івано-Франківська. Результатом нашої діяльності має стати формування локації для висловлення думок, пропозицій щодо вироблення стратегії розвитку івано-Франківська, а також захист соціально-економічних та культурних інтересів громади в органах влади.
У назві організації віддзеркалюється рух, прогрес, поступ, об’єднання суспільства, належність до Івано-Франківська та повага до інтелектуальної спадщини як ніколи актуального сьогодні великого українця Івана Франка.

— Чи вдалося вам уже втілити в життя такі проекти, які конкретно допомогли людям?

— Передовсім з огляду на військові дії на Донбасі «поступовці» спільно з юридичною фірмою «Cоnstanta Serviсe Capital» розпочали надання безоплатної правової допомоги учасникам АТО та їх родинам, а також нещодавно організували для сімей вояків гуманітарний вантаж дитячих речей. 

Активісти організації репрезентують інтереси жителів міста перед владними структурами, забезпечують дотримання їх прав і свобод, започаткували практику судових позовів в інтересах міської громади, зокрема організація позивається до К. Бородайка і Р. Гасимова через спроби забудувати багатоповерхівками прилеглу до міського озера зелену зону. Для напрацювання дорожньої мапи розвитку міста ми провели низку круглих столів, на яких обговорювали проблеми соціалізації дітей з особливими потребами; перспективи теплозабезпечення міста і розвитку промисловості в івано-Франківську; роль і місце університетів у житті івано-Франківська; стан медичної галузі міста; проблемні питання охорони історико-культурної спадщини; шляхи ліквідації регіональних розбіжностей між сходом і заходом держави, гарантування екологічної безпеки в івано-Франківську. Результатом професійних дискусій стало напрацювання комплексу заходів для перетворення Івано-Франківська в комфортне сучасне місто, які реалізовуємо через співпрацю з владою і грантові програми. 

Відзначу, що на сьогодні за сприяння «поступовців» ГО «Світанок» відкрила Центр для дітей з особливими потребами у с. Вовчинцях івано-Франківської міськради. Очікуємо ще на грантові кошти від німецького посольства на сенсорну кімнату для дітей. У форматі забезпечення екобезпеки в місті ми виграли грант «Майстерні клімату» для створення дитячого екомайданчика біля міського озера.

Задля соборності України організація започаткувала спільно з видавництвом «Лілея НВ» видання серії книг «Схід—Захід», що охоплюють художні твори західноукраїнських та східноукраїнських письменників. Уже побачила світ перша книга серії, що включає твори Т. Прохаська і харківського поета О. Коцарєва.

З огляду на незадовільний стан справ у країні в сфері історичної пам’яті, ми розпочали спільно з часописом «Галицький кореспондент» реалізацію проекту «Нереабілітована пам’ять», у якому на основі архівних документів досліджуємо історію прикарпатців, які, виборюючи незалежність України, стали жертвами радянського терору і мають право на належну шану від держави. Молодь «поступовців» також організовує інтелектуальні змагання, просвітницькі екскурсії до пам’ятних місць.

Ще зазначу, що ми здійснювали моніторинг якості надання послуг маршрутними автобусами міста, перевіряли обррунтованість цін на ліки в аптечних закладах, посадили алеї в кількох мікрорайонах івано-Франківська.

— Як відомо, в Україні зареєстровано тисячі громадських організацій, левова частина яких діє хіба що на папері. Якими є ваші прогнози щодо перспективи «поступовців»?

— Впевнений, що гурт продемонструє найкращий стандарт якості роботи громадських структур і посприяє в реалізації багатьох модерних ідей, які дозволять нам і країні загалом здійснити вагомий поступ. Вважаю, що середовище «поступовців» становить сучасна патріотична еліта, якої дуже не вистачає нині в Україні.

— А чим конкретно вирізняється «Поступовий гурт франківців» на тлі інших громадських організацій?

— Передовсім серйозністю намірів і бажанням доводити справи до кінця. На відміну від деяких інших організацій, ми не ховаємося в мушлю позаполітичності і займаємо активну громадянську позицію та готові йти на конфлікт із «сильними світу сього» заради інтересів суспільства. Це пов’язане з тим, що «поступовці» є легістами і докладають усіх зусиль, щоб у місті й країні нарешті запанував закон. Вважаємо взагалі це надзавданням для Української держави.

Організація не хворіє на «пустопорожній піар» і не опускається до рівня популістських акцій на зразок «масової годівлі синичок», а береться за розв’язання проблемних питань, від яких важко очікувати швидкого результату.

До членства у «Поступовому гурті» запрошуємо прогресивних особистостей, що допомагають один одному реалізувати потрібні місту і людям проекти. Таким чином ми прагнемо побудувати ефективну і структуровану організацію, курс розвитку якої залежатиме від рішень всіх, та розвіяти міфи, що громадський сектор залежить від багатих спонсорів чи грантових надходжень. 

— Дехто вважає, що невдовзі «Поступовий гурт франківців» може стати політичною організацією. Прокоментуйте.

— Нині ми лише розпочали організаційне становлення, і в нас багато амбітних планів на майбутнє. Наразі питання про переформатування в політичну організацію не стоїть, але однозначно, що без присутності у владі неможливо вирішувати більшість проблемних питань. Одночасно смішно спостерігати, коли окремі політичні партії в умовах низької довіри людей до політиків лукавлять та маскують свої структури під громадські організації.

— Також подейкують, що головний «поступовець» — Сергій Адамович кандидуватиме на посаду міського голови івано-Франківська. Чи так це?

— Тільки тоді, коли буде зрозуміло, що такий крок потрібний для подальшого поступу міста івано-Франківська. 

— Пане Сергію, як відомий на Прикарпатті науковець, політик і громадський діяч оцініть суспільно-політичну ситуацію в Україні загалом і на Прикарпатті зокрема.

— Українці, як і в період завершення президентської каденції Віктора Ющенка, поглинуті розчаруванням і втомою. Без ентузіазму на нас дивляться і західні союзники. Але нині ситуація значно складніша, бо ми спливаємо кров’ю через війну на Донбасі і втратили Кримський півострів. Вважаю, що відповідальні за такий стан речей не тільки правляча еліта, а й більшість суспільства, яка не подолала у собі «маленьких януковичів».
На Прикарпатті ситуація суттєво не відрізняється від решти країни. У виконавчій владі є бізнесмени, які за зразком Петра Порошенка пішли у владу, але не забули про свої бізнесові інтереси, а в представницькій, за невеликими винятками, — чиновники від політики, які вміло паразитують на своїй бездіяльності.