Сміху - не до сміху


Блокування будівлі управління МВС в Івано-Франківській області розпочалося 11 березня близько 12 години ночі. Приводом ддя цього стало повідомлення, розміщене на офіційному сайті Міністерства внутрішніх справ, про звільнення з посади керівника прикарпатської міліції Василя Фелика та призначення на цю посаду його заступника — начальника кримінальної міліції Володимира Сміха. Як тільки про це стало відомо, одразу піднялися івано-франківські Самооборона та «Правий сектор» і заблокували будівлю УМВС

Зауважимо, що цій акції нема чого дивуватись, адже як тільки з’явилася інформація про кандидатуру Сміха, вона викликала загальне несприй-няття не лише від Самооборони та «Правого сектору», а й Штабу національного спротиву.

Зауважимо, що альтернативою Володимирові Сміху від громади називали адвоката, колишнього працівника прикарпатської міліції Володимира Бандуру. Його, зокрема, підтримував «Правий сектор». Самі працівники міліції, котрі підтримують Сміха, говорили, щоправда, конфіденційно, що, мовляв, із двох зол вибирають менше. Збурення людей цілком зрозуміле, коли згадати, що влада обіцяла при призначенні тих чи інших кандидатур зважати на думку народу.

Саме 12 березня об 11 год. на раді громадських активістів Майдану мали обговорювати питання щодо майбутнього керівника прикарпатської міліції. Та в Києві вирішили інакше, забувши, очевидно, про колишні обіцянки.

«За що ж ми стояли на Майдані, за що полягла Небесна Сотня»? — з обуренням говорив один із бійців Самооборони під стінами УМВС, котрий сам три місяці пробув у Києві.

Зранку 11 березня поблизу будівлі обласного управління міліції перебували близько 20 бійців. Пізніше до них приєдналися «само-оборонівці» з інших районів, зокрема Коломийського. Кілька хлопців зі щитами заблокували головний вхід.

Близько 8 години ранку до них підійшов перший заступник начальника УМВС Олександр Вакуленко. Його не пустили до приміщення. Правоохоронець дещо розгубився: "Я навмисне прийшов на роботу раніше, бо цієї ночі в Рожнятові зґвалтували дівчину і треба сформувати оперативно-слідчу групу, щоб виїхати на місце події. Це тяжкий злочин, сама рожнятівська міліція з ним не справиться. «Самооборонівці» кажуть, що вони тільки виконують наказ і треба вирішувати питання з їхнім командиром Тарасом Бородачем, котрий ось-ось має під’їхати".

Тим часом підійшли інші посадові особи нашої міліції, в тому числі й Василь Фелик. До нього зверталися як до чинного генерала. За словами Василя Івановича, . про своє звільнення він дізнався з Інтернету.

«Мабуть, підписали той рапорт», — сказав Фелик, маючи на увазі заяву, яку він написав у ніч, коли штурмом взяли управління СБУ. Тоді міліцію від погрому врятувало те, що до середини пустили «майданівців», ну і вищезгаданий рапорт про відставку керівника.

Керівництво міліції налаштовано вороже до «самооборонівців», хоча деякі їх закиди і мають певний сенс. Наприклад, для чого блокувати управління, коли призначення прийшло з міністерства, ось до нього, мовляв, і висувайте претензії. Просили, щоби дати їм змогу зайти в приміщення і працювати. Бо треба ж комусь бути на охороні порядку, розкривати злочини.

«Ану ж до когось із вас додому прийдуть злочинці і ніхто з міліції не приїде на виклик, бо ми не можемо працювати», — апелювали до бійців. Ті своєю чергою погрожують, що відкличуть своїх людей зі спільного патрулювання разом із міліцією наших міст. А, скажімо, тільки в Коломиї завдяки цьому за місяць злочинність, згідно з офіційною статистикою, зменшилась у п’ять разів. Аналогічна картина спостерігається і в Івано-Франківську.

«Самооборонівці» обурені тим, що при призначенні начальника УМВС не врахували їхньої думки. Про Володимира Сміха відгукуються вкрай негативно, наводячи відповідні аргументи. Все це готові сказати йому в очі, аби тільки з’явився тут. Один із правоохоронців звертається до них зі словами, мовляв, чому з вашою думкою повинні рахуватися, а з нашою ні. Працівників міліції в області три тисячі і також усі можуть вийти з плакатами, пікетами і таке інше. На що почув відповідь: «Нас тоді збереться десять тисяч»...

А продовженням цих подій стала особиста ранкова зустріч Володимира Сміха з командиром Народної самооборони Тарасом Бородачем. Вони зустрілися під стінами обласної ради і говорили віч-на-віч. Як пізніше прокоментував Тарас Бородач, він категорично проти Сміха на посаді начальника прикарпатської міліції і не має наміру змінювати свою позицію. Зрештою, і всі інші громадські організації Майдану дотримуються такої ж думки. Конкретно про претензії до Сміха говорити не став, бо, мовляв, їх і так було озвучено раніше. Щодо блокади будівлі УМВС, то на цей момент її знімати її не збираються, але вона має радше символічний характер. Заблоковано тільки головний вхід. Працівники управління можуть спокійно зайти через інші двері і ніхто не заважатиме їм працювати.

Було також домовлено, що Володимир Сміх прийде об 11 год. на засідання ради громадських активістів Майдану, яка є, по суті, народною люстраційною комісією. Щоправда, потім його питання перенесли на пізніше, бо перед громадою звітував голова ОДА Андрій Троценко. Керівник Штабу національного спро-тиву В. Попович повідомив, що про несприйняття кандидатури В. Сміха він повідомляв народних депутатів від нашої області, котрі минулого тижня перебували на Прикарпатті. 4 березня на адресу МВС було надіслано кур’єрською поштою пропозиції щодо керівника обласної міліції, але на них не зважили, що й спричинило відповідну реакцію. А за нею пішла вже й реакція Міністерства внутрішніх справ, яке у зв’язку з описаними подіями терміново викликало Володимира Сміха до Києва. Через це на засідання ради громадських активістів він не прибув.

Галичина