У Франківську відбулась літературна зустріч із поетесою і письменницею Ольгою Слоньовською


7 листопада 2014 року в Івано-Франківській Малій академії наук учнівської молоді (вул. Івасюка, 38 а) з нагоди Дня української писемності та мови відбулася зустріч ізукраїнською поетесою, прозаїком, літературознавцем, членом Національної спілки письменників України, професором Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, кандидатом педагогічних наук Ольгою Володимирівною Слоньовською.

До літературного діалогу були запрошені слухачі та члени Малої академії наук учнівської молоді міста Івано-Франківська, викладачі МАНУМ та вчителі зі шкіл міста, а також усі, кому небайдуже рідне слово.

Модератор зустрічі, директор Малої академії наук учнівської молоді Івано-Франківської міської ради, Ірина Загрійчук представила присутнім пані Ольгу Слоньовську як цікаву і багатогранну особистість, продемонструвала мультимедійну презентацію про життя і творчість поетеси під назвою «А я відчайдушно граю красиву, щасливу жінку,  А  я  відчайдушно граю  не роль,  а саму себе…». Під звуки чарівних мелодій учасники зустрічі говорили про вміння пані Ольги побачити поезію у простих речах, у всьому, що нас оточує. Кожна книга Ольги Володимирівни – це людський і Божий світ, відображений у дзеркалі авторової душі. Глибока, духовно багата, любляча душа створює таке ж  глибоке дзеркало духу, яке відкриває людям світ у всій його складності, красі і трагічності.

Ольга Слоньовська зачарувала усіх присутніх своїми віршами, учасники зустрічі мали змогу поринути в атмосферу творчості, у царство мудрого й красивого, правдивого і чуйного, сильного і ласкавого, доброго і мужнього слова, заглибитися у світ незвичних образів поезії авторки, співпережити долю Ольги Понятовської, головної героїні першого роману Ольги Слоньовської «Вві сні і наяву, або Дівчинка на кулі», яка вибивається з маленького села, долаючи шалений опір людей та обставин, ідучи наперекір системі.

Ольга Володимирівна зазначила, що у романі майже всі події з головною героїнею реальні. Або з нею відбулися, або зі знайомими. Письменник – це біографія. Якщо біографія нецікава – немає письменника. Але автобіографічною книжку назвати не можна.Пані Ольга вважає, що автобіографічних творів взагалі не існує. Бо витягнути на історії однієї людини, навіть на дуже цікавій, сто чи більше сторінок книги не реально. За словами письменниці, можуть бути якісь певні вузлові моменти, але щоб книга була густа, насичена і цікава для читача, однієї біографії замало.

Ольга Володимирівна поділилася своїми творчими планами і задумами, розповіла присутнім про непросту ношу письменника, дала методичні поради вихованцям Малої академії наук учнівської молоді, котрі займаються у секціях української мови і літератури, щодо лінгвоаналізу художнього тексту, щодо вибору теми наукового дослідження і написання дослідницької роботи, подарувала присутнім збірки своїх віршів.