Вічні цінності напередодні часу Х


Принцип «з журбою радість обнялася» актуальний, як завжди. Хтось готує схрони, хтось робить спроби впорядкувати владу, хтось відкопує не шмайцери, а кабелі.

Загалом нарід в нас добрий і навіть квартирне питання їх не зіпсувало. Такий висновок можна зробити з повідомлення з Івано-Франківщини, де лише  за два дні роботи «гарячої лінії» свою готовність прийняти на тимчасове перебування у власні домівки висловило понад 100 прикарпатських родин. Окрім них, готові допомогти сім’ї освітян та лікарів області, члени релігійних громад всіх конфесій – вони можуть прийняти до себе понад 6 тисяч осіб. Мова йде про вихідців з Криму, в яких не виключені проблеми в найближчому майбутньому.

Пасторальну тему продовжує інформація з Рівного, де місцеві фермери передали понад 20 тонн продуктів кримським військовим. Овочі, борошно, цукор та консервацію звозили до Рівного зі всієї області. Продукти передали у заблоковані військові частини Криму.
Не менш зворушливо говорять і в Тернополі. «Щодня у міськраду телефонують тернополяни та пропонують свою допомогу кримчанам. Одні готові забезпечити житло, інші допомогти матеріально. Завдяки активістам Майдану ми передали харчі, речі першої необхідності та матеріальну допомогу, майже 50 тис. грн, нашому корвету «Тернопіль», – та казав міський голова Тернополя Сергій Надал. У міській раді додали, що відкрито мультивалютний благодійний рахунок, на який усі охочі можуть перераховувати кошти українським морякам у Криму.

Але всю пасторальність розбивають політичні новини. Західняки вже заплуталися у нових призначеннях, хоча може бути все ще цікавіше. Наприклад, міський голова Рівного Володимир Хомко є прихильником проведення дочасних виборів. Мера хотіли позбавити посади і на його захист стали ветерани-афганці, священнослужителі, голови ОСББ, багатодітні матері. З такою когортою за плечима Хомкові можна заявляти: «Є дуже простий спосіб виявити, що хочуть мешканці міста – провести вибори. Я прихильник того, щоб їх провести дочасно. У державі відбулося дуже багато змін. Треба дійсно восени провести позачергові вибори. Зробити це  і починати нове життя. Я рано чи пізно з цієї посади піду, але я тут залишаюся жити і зацікавлений в тому, щоб людина, яка прийде, була серйозною, щоб місто стало, принаймні, не гіршим».

Дивно, але «за посаду не тримаюся» люблять говорити люди, яких на ту посаду вибирав народ і призначали з центру. От і новий голова Закарпатської ОДА Валерій Лунченко каже:

«Мене попросили очолити область, я не мав багато часу на роздуми, дав свою згоду. Повернувшись до Закарпаття, перш за все, що я зробив, зустрівся з громадськістю, з тими. хто виборював складну і важку перемогу, ми знайшли взаєморозуміння. Я ніколи не буду триматися за крісло очільника області, я готовий піти, але скажіть за що».

Але політика вторинна для наших теренів, коли мова не йде про Майдан або війну. Нарід непокоїться власними автомобілями, які їздять з іноземними номерами. В тому ж Закарпатті депутати облради проголосували за звернення до Верховної Ради щодо внесення змін до чинного законодавства щодо збільшення терміну тимчасового ввезення автомобілів з іноземними номерами громадянами України. Плани в закарпатців серйозні – власникам таких автомобілів дозволити мельдуватися на кордоні не кожні п’ять днів, як зараз, а раз в рік. В парламенті мали б хоча б взнати про такі проблеми, бо в Франківську все простіше і там за революційною інерцією можуть розігнати місцевий «Автодор». Коли справа доходить до любимої машини, то законослухняні громадяни можуть дуже багато.

А не законослухняних громадян треба використовувати у тих напрямках, де вони спеціалісти. Між Болеховим і Долиною зникли дроти. Міліціонери таким зацікавилися і виявилося, що якийсь ударник викрав 2720 метрів біметалевого дроту та 8160 метрів оцинкованого дроту. Вкрасти 11 кілометрів за допомогою важільних ножиців, то треба вміти. Громадянина затримали. За його вміння він тепер сяде в тюрму, а пасувало б з таких унікумів робити загони диверсантів і відправляти в країну, яка є потенційним ворогом.

Збруч