56% українців очікують від саміту НАТО гарантій вступу України


Більшість українців очікує від саміту НАТО у Вільнюсі 11-12 липня гарантій вступу України до Альянсу.

За результатами опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» 4-10 липня 2023 року серед громадян України, котрі сьогодні проживають на її території, а також українців, котрі сьогодні знаходяться за кордоном, більше 80% опитаних підтримали б вступ України до Євросоюзу у разі проведення референдуму. Підтримка вступу до ЄС серед тих, хто проживає сьогодні в Україні, становить 85%, серед тих, хто знаходиться у Європі, – 83%. Проти вступу до ЄС: в Україні – 4%, у Європі – 8%. У порівнянні з опитуванням у лютому підтримка вступу до ЄС серед тих, хто проживає в Україні, практично не змінилася (у січні 2023 року – 87%). Рівень підтримки в усіх макрорегіонах України – вище 80%.

Підтримка вступу до НАТО також на дуже високому рівні: 83% українців в Україні підтримують цю ініціативу, ті, хто у Європі – 86%. Проти вступу до Альянсу: в Україні – 6%, у Європі – 4%. У січні 2023 підтримували вступ до Альянсу 86% тих, хто проживає в Україні. На відміну від вступу до ЄС вступ до НАТО дещо обережніше сприймається мешканцями сходу країни (74% - за вступ, 8% – проти, 15% – не прийшли б на голосування).

Очікування від саміту НАТО 11 липня 2023 року у Вільнюсі серед респондентів, котрі проживають в Україні різновекторні. Хоча загалом більше половини (56%) очікують від саміту гарантій вступу України до НАТО (29% – у короткостроковій перспективі, 27% – у довгостроковій), 27% – вважають, що на ньому не буде прийнято конкретних рішень і все обмежиться загальними фразами, ще 13% вважають, що Україні не пообіцяють вступу до НАТО, але пообіцяють надати озброєння.

Результати опитувань в Україні та у Європі демонструють певні відмінності у оцінці тривалості війни респондентами. Так, серед українців в Україні 32% вважають, що Україні для перемоги потрібно півроку-рік, 30% – більше року, 17% вірять, що вона для її досягнення потрібно кілька місяців, або й менше. Серед українців в Європі переважає думка, що для перемоги потрібно більше року (40%), 23% вважають, що на це потрібно півроку-рік, і лише 12% вірять в її досягнення у найближчій перспективі. 3% українців у Європі взагалі не вірять в перемогу України. В Україні таких – 1%. У макрорегіональному розрізі серед тих українців, котрі проживають в Україні, спостерігаються певні відмінності у оцінках. Так, більше тих, хто вірить в відносно короткі терміни досягнення перемоги серед мешканців центру, заходу та півдня. Менш оптимістичні або ж невизначені оцінки дають мешканці сходу та столиці.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!